23948sdkhjf

Det danske marked er modent til 3D-metalprint

Tyske Trumpf lancerede en ny 3D-metalprinter på HI-messen. Behovet for små serier og mange omstillinger har gjort det danske marked modent til nye produktionsmetoder

Der bliver fremstillet metalemner i stor stil hos Tyske Trumpf, der har en trestjernet nyhed med HI-messen. Det er den nye TruPrint1000, en 3D Laser Metal Fusion printer(LMF), som er en pulverbaseret lasersmeltning, der kan skabe komponenter med næsten enhver geometrisk form.

- Den printer emner på op til 100x100 mm ved at lægge lag på lag af metalpulver. Et emne tager omkring seks timer at fremstille, siger Jörgen Ekström, Laser Product Manager for Trumpf Maskin AB, der står for det danske og svenske marked.

Selvom hastigheden endnu ikke er til serieproduktion i stor stil, gør industriens ændrede produktionsbehov med færre batch og mange omstillinger 3D-metalprint mere attraktivt.

- I Sverige er 3D-metalprint markedet drevet frem af automotive-industrien, og nu er Danmark ved at komme godt med, blandt i medico- og elektronikindustrien, siger Jörgen Ekström.

Selvom Danmark bevæger sig i fodsporene på den svenske bilindustri, så står Europas største lasersvejsemaskine faktisk i Danmark hos Lindø Welding Technology.

- Der består af to TruDisk-lasere, der tilsammen skaber en effekt på 32 kw og det er Europas største og er specialbygget af Trumpf, siger Jörgen Ekström.

Modent marked

Når HI-messen afholdes igen i 2019 forventer Jörgen Ekström at Trumpf har fået hul på det danske marked for 3D-metalprint.

- Vi forventer at have mellem 20 og 30 LMF-maskiner ude på det danske marked i løbet af de kommende år. Trumpf har arbejdet med additiv fremstilling siden 1999, og vi har opprioriteret området ved at udskille vores additive fremstillingsmaskiner i et særskilt selskab. Vi har set en udvikling med i mod mindre serier, og det gør additiv fremstilling meget mere attraktivt, fx til fremstilling af værktøjer. Man kan printe nye værktøjer på få timer direkte fra en 3D CAD-fil, siger Jörgen Ekström.

Tyske Trumpf lancerede den første LMF-maskine helt tilbage i 2003, men det er først for nyligt at den additive fremstillingsmetode, hvor lægger lag-på-lag af metalpulver er blevet udviklet til mere industriel produktion.

På messestanden har Trumpf også medbragt en standard 3D-printer til plast for at illustrere fremstillingsmetoden. Man kan i dag printe komponenter direkte fra en 3D CAD-fil uden først at skulle fremstille det rigtige værktøj, hvilket ifølge Trumpf sparer enormt meget tid, ligesom vægten bliver markant reduceret - mellem 30 og 50 procent.

Ved siden af den mindre TruPrint1000-maskine står en markant større TruLaser Celle 3000 til 2 D og 3D skæring samt svejsning med Laser Metal Deposition (LMD) udstyr. Sidstnævnte er specielt velegnet til at tilføre detaljer på et emne ved høj hastighed.

- Den kan bygge flere tusinde lag på et kompliceret emne i løbet af tyve timer. Maskinen er fem-akset og kan både svejse, skære og udføre lasercladding, siger Jörgen Ekström.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.316