23948sdkhjf

Klumme: Er du med på outsourcingbølgen – pas på faldgruber!

Finanskrisen har bevirket, at mange virksomheder måtte afskedige medarbejdere og rette fokus mod at reducere virksomhedens omkostninger. En oplagt og anvendt mulighed er outsourcing.
Klumme af Henrik Bang, specialist, FORCE Technology

At reducere omkostninger
Mange fremstillingsvirksomheder råder i dag over en avanceret maskinpark, som gør det muligt at minimere lønomkostninger og øge produktiviteten. Til trods for, at den moderne teknologi i dag gør det muligt – ved hjælp af eksempelvis robotter – at indføre automation i en væsentlig grad, så er det ikke alle arbejdsoperationer, hvor en optimering, i form af højteknologisk udstyr, er rentabel.

Ofte er en virksomhed, som eksempelvis et støberi, forbundet med relativt mange arbejdsprocesser, som kræver en anselig mængde manuelt hårdt arbejde. Derfor er antallet af eksempelvis støberier faldende i Europa.

Outsourcing i dagens Danmark
Der er mange danske virksomheder, som enten har etableret egen fabrik i eksempelvis Østen, eller har etableret et samarbejde med en udenlandsk leverandør. Der er også virksomheder, der p.t. arbejder på dette.

Kombinationen af, at mange virksomheder har været nødsaget til at kigge på outsourcing for at reducere omkostninger, og at mange virksomheder i Østen får forøget knowhow har bevirket en vækst indenfor området outsourcing. Så der er ikke tvivl om, at vi i de kommende år vil se mere til outsourcing.

Udfordringen ved outsourcing
De senere år har FORCE Technology i stigende grad udført metallurgiske undersøgelser, ikke destruktiv samt destruktiv prøvning af komponenter fremstillet i Fjernøsten. Mange af de komponenter, som vi har undersøgt, var resultatet af reklamationer. Gentagne gange har situationen været den, at en dansk virksomhed har indkøbt emner fra en virksomhed i Fjernøsten, eller de har fået emner hjem fra deres egen fabrik.

Ved indgangskontrollen viser det sig så, at de modtagne emner ikke modsvarer den forventede kvalitet. Og det til trods for, at den danske virksomhed tidligere har modtaget en prøveleverance, hvor kvaliteten har været i orden.

I værste fald har den danske virksomhed ikke opdaget fejlene i deres vare, før disse er blevet leveret, og slutkunden reklamerer. Så ender virksomheden med et relativt stort parti af emner, der ikke kan anvendes, og som man har betalt for. Man kan evt. køre en retssag og prøve at få pengene igen. Vi har set flere eksempler på, at det er forbundet med lange tidshorisonter og store advokatomkostninger at køre en retssag mod en virksomhed i Fjernøsten.

Få styr på outsourcingen
For at outsourcing skal lykkes, er der mange parametre at holde styr på. Det vigtigste er, at man som virksomhed finder en underleverandør, som man kan stole på. Det kan være en god idé at besøge virksomheden for at besigtige produktionsfaciliteter og se, hvordan arbejdsgangen i virksomheden er.

Det er også vigtigt at få lavet et ordentligt aftalegrundlag, så begge parter er klar over, hvordan en mulig tvist håndteres. Det er svært at gardere sig mod reelt snyd. Det kan virksomheder også godt blive udsat for, når de handler i Europa. Her er det dog som oftest nemmere at håndtere tvister, og det er mere forventeligt, at leverandøren kan sætte sig ind i aktuelle problemstillinger i forhold til de leverede produkters kvalitet.

Outsourcing som succeshistorie
FORCE Technology har heldigvis haft samarbejde med flere kunder, som har haft stor succes med at outsource. En af de væsentlige nøgler til denne succes har været gensidig troværdighed samt en øget kontrol – både indgangskontrol, kontrol under fabrikation samt udgangskontrol.

Det er klart, at den øgede mængde af kontrol er forbundet med økonomiske omkostninger, som derved reducerer provenuet ved outsourcing. Vil man som virksomhed outsource og opnå en kvalitet á la den, vi kender fra Europa, er det nødvendigt med kontrol. Husk derfor at tage alle faktuelle omkostninger med i regnestykket, når du overvejer at outsource.

Er du i tvivl om outsourcing, hvor faldgruberne er, og ønsker du at få indblik i en masse praktisk erfaring så kontakt FORCE Technology eller deltag på vores temadag ”Kender du risikoen ved at købe billigt ind i Østen” den 25. november 2010 hos FORCE Technology – Esbjerg.

Kilde: FORCE Technology - http://www.force.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.194