23948sdkhjf

Industrien outsourcer affaldshåndtering

Stena Recycling oplever, at flere industrivirksomheder outsourcer hele affaldshåndteringen til dem.

Hver uge får Stena Recycling samlet mere end 10.000 ton jern- og metalaffald ind på sine 19 filialer, og mængderne vokser. Sådan lyder det fra den danske afdeling af den svenske genvindingskoncern.

Opsvinget skyldes, at der er kommet mere gang i CNC-maskinerne i den danske industri, men det skyldes også, at underleverandørerne oplever stigende krav om dokumentation af genanvendelse og bæredygtighed.

- Vi kan mærke, at der er kommet mere gang i industrien, og det giver mere affald. Omvendt bliver virksomhederne dygtigere til at begrænse mængden af spåntagende affald. CNC-maskinerne er bedre til at undgå affald. Vi lever dog fint med, at den enkelte maskine laver mindre spånaffald - det vigtigste er at have sunde og raske industrivirksomheder, siger Jakob Kristensen, markedsdirektør i Stena Recycling.

Han fortæller, at metalindustrien længe har været opmærksom på den værdi, som metalaffaldet indebærer.

- Det er efterhånden mange år siden, jern og metal blev betragtet som affald. Men der er dog stadig plads til forbedringer, og flere virksomheder bliver eksempelvis overraskede over, at de kan hente penge på deres støvaffald fra udsugning og opfejning fra gulvet. Det er især overfladebehandlere, der ikke får fuldt udbytte af deres affald, fordi der kan være et relativt højt indhold af zink, siger Jacob Kristensen.

Anlæg findeler metal
Stena Recycling er en af kun to virksomheder i Danmark med et shred­­­der­anlæg. Stena Recycling har anlæg i Roskilde og i Grenaa, mens H.J Hansen har et anlæg i Odense. Shredderanlæg bruges til at neddele formmaterialer i mindre dele, så det kan sorteres bedre.

- Vi har investeret kraftigt i vores shredderanlæg, og især efterbehandlingen af affaldet, når det har været igennem shredderanlæggene. Det gør, at vi kan trække meget større mængder genanvendelige metaller ud end før, siger Jakob Kristensen.

Genvinding af ét ton jern sparer over ét ton CO2-udslip.

Mange metalvirksomheder glemmer dog i deres iver for at få den højeste pris på spånerne at optimere omkostningerne til eksempelvis miljøfarligt affald.

- Vi kan i højere grad genanvende det miljøfarlige affald i stedet for at deponere det, som er relativt omkostningsfuldt. Her kan mange reducere udgifterne, siger Jakob Kristensen.

Bæredygtighed giver travlt
De seneste fem år har Stena bemærket, at fremstillingsindustrien er blevet mere interesseret i miljøspørgsmål samt CSR-politik, og ønsket om helt at undgå deponering er vokset. Virksomhederne vil gerne bevæge sig op ad affaldshierarkiet, transformere affald til aktiver og kommunikere mere om bæredygtighed i miljørapporter og årsregnskaber.

- Alle snakker om cirkulær økonomi i dag, men det er, hvad vi altid har gjort. Vi kan se, at flere virksomheder aktivt profilerer sig på deres affaldsminimering og udnyttelse. I jern- og metalindustrien har man længe været bevidst om affaldets værdi, men det er først nu, at man begynder at ønske dokumentation og sporbarhed for genanvendelsesprocenter og lignende. Jeg tror, den udvikling kommer til at fortsætte, siger Jakob Kristensen.

Det er især lovgivning og krav fra slutkunder, der får underleverandørerne til at løfte niveauet af genanvendelse. Samtidig har udviklingen givet en mere sund genvindingsbranche, som historisk har været kendt for brodne kar, der brugte kreative måder til at undgå moms, og hvor jernskrot indgik i medarbejdernes løn.

- Kravet om åbenhed, gennemsigtighed og sporbarhed har løftet hele branchen. De fleste eksportvirksomheder skal stå på mål for deres genanvendelsesprocenter i deres affald. Det kræver, at vi kan levere den sporbarhed. Kunderne kan gå ind på vores online kundeportal og se, hvordan deres affald er blevet anvendt, efter de har afleveret det, siger Jakob Kristensen.

I Danmark arbejder der 360 medarbejdere i Stena Recycling fordelt på 19 afdelinger landet rundt. Efter en årrække med store underskud på flere hundrede mio. kr., gennemførte den svenske genvindingskoncern en turn-around og fik overskud på bundlinjen i 2015.

I 2016 omsatte Stena Recycling for 1,4 mia. kr. i Danmark.

- Vi vil vækste, og det har vi også gjort de seneste år. Vi har sat fokus på det, vi er gode til, og så tager vi det, vi knap så dygtige til og flytter det ud til underleverandører, siger markedsdirektør i Stena Recycling, Jakob Kristensen.

Den samme trend sker på hele affaldshåndteringsområdet.

- Vi kan se, at flere virksomheder vælger at outsource hele affaldshåndteringen til eksterne, eksempelvis os, i stedet for at lade sine egne medarbejdere stå for det. Vi bliver mere synlige ude på virksomhederne, og vi har mange, der arbejder fuldtid ude i virksomhederne og indgår i staben.

Samtidig bliver mere affaldssortering automatiseret. Vi har de mekaniske anlæg til at sortere metaller fra hinanden, i stedet for at sorteringen skal håndteres manuelt. Det sparer tid og penge, siger Jakob Kristensen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.386