23948sdkhjf

Klumme: Drop skattelettelserne

Brug det økonomiske råderum til sikring af væksten ved at styrke uddannelsesområdet og erhvervsskoler, lyder det fra Henning Dam, erhvervs- og uddannelseskonsulent i foreningen Industritekniker.nu.

Regeringen fremlægger i denne uge sit skattepolitiske udspil - en stor del af indholdet er allerede kendt, og desværre har vi ikke lært ret meget af årene før finanskrisen i 2008. Vi lader os friste og booster økonomien - lønfest og en ny boligboble truer og kan udløse et større økonomisk tilbageslag.

Det er glædeligt, at væksten i år formentlig når over 2 procent - måske ikke så imponerende, men godt nok i et arbejdsmarked, som ikke er i balance. I dag mangler dansk industri kvalificeret arbejdskraft - der er specielt begyndende flaskehalse inden for specialiseret faglært arbejdskraft i fremstillingsindustrien. Dansk Industri, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og diverse tænketanke har fremlagt hver deres alarmerende prognoser - vi mangler formentlig 50-75.000 med en erhvervsfaglig uddannelse i 2025.

I det daglige kommer jeg rundt på landets erhvervsskoler - skolelederne kæmper med regeringens produktivitetskrav på 2 procent om året, som gælder i endnu tre år. Herudover betyder faldende elevantal, at budgetterne må skæres yderligere. Konsekvenserne er annullering af påtænkte investeringer i nyt udstyr, aflysning af faglærernes efteruddannelse og samlæsning af undervisningen mellem vidt forskellige faglige uddannelser. Reduktionerne vil efterlade en kæmperegning til det danske samfund i en tid, hvor vi ellers har store muligheder for at udnytte den fjerde industrielle revolution (Industri 4.0) til langsigtet vækst.

Drop størstedelen af de påtænkte skattelettelser og invester en del af råderummet i Danmarks fremtid - følgende tiltag kan gøre en forskel:

1) Fjern produktivitetskravet på 2 procent - fasthold de positive effekter fra de igangværende erhvervsskole-fusioner.

2) Videnscenter-tankegangen er rigtig - midlerne rækker ikke til de nødvendige investeringer i moderne og tidssvarende udstyr.

3) Differentier taxametertaksterne - løft satserne for de investeringstunge uddannelser.

4) Der skal være praktikpladser til alle - giv større lønrefusionen under skoleophold til de virksomheder, som løfter uddannelsesopgaven af de unge - virksomhederne skal have råd til at tage bedre hånd om de unge, når de er i praktik i virksomhederne.

5) Afsæt midler til kommunerne, så vi får styrket studie-/erhvervsvejledningen af de unge i grundskolen og af de ikke universitets-egnede i gymnasierne.

Herudover skal der afsættes midler til at få mange flere ufaglærte i gang med en faglært uddannelse. Det vil samtidig åbne arbejdsmarkedet for flere af de borgere, som i dag står udenfor arbejdsmarkedet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079