Så meget betaler industrien i skat
Danfoss betalte i 2015 i alt 277,5 mio. kr. i selskabsskat. Grundfos alene sendte 165 mio. kr. i statskassen, mens Vestas nåede helt op på 300 mio. kr.
De danske industrigiganter er med til at gøre industrien til den største bidragsyder, når der skal betales selskabsskat i Danmark. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Byggeri har gennemgået for Jern & Maskinindustrien.
De seneste tal er fra 2015, og her røg der 16,2 mia. kr. ind i statskassen fra industrien. Det svarer til mere end en fjerdedel af den samlede selskabsskat i Danmark, og er en fordobling i forhold til ti år tidligere, hvor industrien kun betalte 8 mia. kr. i selskabsskat. Stigningen sker på trods af, at Danmark løbende har sænket selskabsskatten fra 28 procent til 23,5 procent fra 2006 til 2015 - i 2016 er skatten nede på 22 procent.
Finanskrisen er ovre
Det gør samtidig industrien til den branche, der er kommet sig hurtigst efter finanskrisen, som fik selskabsskatten til at falde markant i kroner og ører på tværs af alle brancher.
- Det går rigtig godt i industrien, især fremstillingsindustrien, og det kan ses på selskabsskatten, som er vokset markant siden finanskrisen, endda også efter selskabsskatten sidst blev sænket i 2013. Samtidig er industrien en kapitalintensiv branche, som er afhængig af investorer, der på sigt skal have udbetaling af overskuddet. Det betyder, at industrien netop står for en væsentlig del af selskabsskatten, siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.
Han understreger, at der dog skal tages forbehold for branchefordelingen, da sambeskatningsreglerne betyder, at de holdingselskaber der betaler selskabsskatten, er registreret i andre brancher end den virksomhed der oprindeligt har sikret overskuddet i virksomheden.
Afgørende for investeringer
Selskabsskatten betales af overskuddet i en virksomhed, og derfor går der ofte et godt tidsrum, fra en investering er lavet, til overskuddet beskattes.
- Der går ofte flere år, fra investeringen placeres, til der kommer overskud, og der skal betales selskabsskat. Så det er vigtigt med brede politiske aftaler, der signalerer ro, og at Danmark følger udviklingen. Der kan gå adskillige år fra de investeringer, der besluttes nu bliver beskattet. Hvis de danske virksomheder, der har datterselskaber i udlandet, eller en del af en international koncern skal argumentere for fordelen ved at placere ny produktion i Danmark, så skal man kunne forudsige skatteudviklingen i de kommende år, siger Jacob Bræstrup.
Flere nordiske lande er i gang med at sænke selskabsskatten, og hvis ikke Danmark igen skal halte bagud, skal selskabsskatten yderligere sænkes. Sådan lyder opfordringen fra DI.
- Selskabskatten er afgørende for, hvor store investeringer, der bliver lavet i fremstillingsindustrien. Danmark skal følge omverdenen, og lige nu er Sverige, Norge og Finland i gang med at sænke deres selskabsskat. På sigt ønsker DI at få selskabsskatten ned på 13 procent inden 2025, siger Jacob Bræstrup.