23948sdkhjf

Briter interesserede i dansk bøttefundament

De britiske myndigheder vil sænke omkostningerne ved installation af havvindmøller. Det danske fundament kan være en af vejene.
Frem til 2016 skal briterne installere i alt 6.000 havvindmøller, og lige nu arbejder et nationalt udviklingsprogram på at nedbringe omkostningerne med 10 %. Det skriver Ingeniøren.

Et af de bekostelige elementer er funderingen af de mange vindmøller. Her har briterne undersøgt i alt 104 forskellige koncepter, og det danske bøttefundament, som borer sig ned i havbunden og fastgør sig selv ved hjælp af et kraftigt sug, var et af blot to projekter, der blev udvalgt til test.

Finansierer prototyper
Fundamentet er udviklet af Aalborg Universitet i samarbejde med industrielle partnere, og i dag udsluset i den lille virksomhed MBD Offshore. Her er professor Lars Bo Ibsen naturligt nok begejstret for den britiske interesse.

- Lige pludselig begynder folk at tro på vores koncept, og vi får som et relativt lille firma mulighed for at tage det meget dyre og svære skridt ud på markedet, da programmet finansierer de første prototyper. Dem skal vi nu i gang med at designe og regner med at skulle installere dem i forbindelse med eksisterende havmølleparker på britisk grund til næste efterår, udtaler han til Ingeniøren.

Siden den første prototype blev installeret i Danmark for seks år siden, har MBD Offshore videreudviklet designet, så det også kan anvendes ved blødere havbundsforhold, ligesom man har udviklet en model med ankre til ekstra blød havbund.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08