23948sdkhjf

Brdr. Jørgensen Instruments viser måleudstyr til at sikre sundt indeklima

Automatik 2010: På Automatik 2010 viser Brdr. Jørgensen Instruments det nødvendige måleudstyr til at sikre et godt og sundt indeklima.
Der er mange gode grunde til at investere i et godt indeklima. Således viser undersøgelser fra blandt andet DTU, at vi arbejder bedre, indlæringsniveauet er højere, koncentrationen nemmere, og produktiviteten langt større, når vi befinder os i et lokale, hvor indeklimaet er i orden. Med indeklimaet menes her både støv, partikler, fugt, temperatur, træk – og ikke mindst - CO2-niveauet.

Alle parametrene kan måles med forskellige håndinstrumenter fra TSI Inc, så som støvmængdemåleren DustTrakTM, P-Trak og AeroTrakTM, der tæller partikler, Q-TrakTM og IAQ-CalcTM (Indoor Air Quality), der benyttes til måling af indeklimaet med parametrene Relativ Fugt, Temperatur, CO og CO2.

CO2 påvirker vores indlæringsevne
Mange fokuserer på CO2, både på grund af de globale CO2-aftaler om udledning, men også på grund af de undersøgelser, der er udført på skoler, som fortæller om det indendørsmiljø, vores børn skal undervises i.

5.000 ppm er det maximale gennemsnit, en person på en industriel arbejdsplads må udsættes for over en 8-timers arbejdsdag. CO2-niveauet udendørs ligger typisk mellem 370 og 410 ppm. Det acceptable niveau for indendørs luftkvalitet ligger mellem 600-800 ppm, og bygningsreglementets anbefalede maksimum for klasselokaler er 1.200 ppm, hvor arbejdsmiljøtilsynet anbefaler 1.000 ppm, som øvre projekteringsværdi.

CO2 måling via håndholdt instrument
TSI’s håndholdte instrument af typen IAQ-CalcTM model 7535 måler CO2 i området 0…5.000 ppm (0…0,5 % CO2). Instrumentet er med datalogging på op til 40.300 logninger, så der kan logges ofte (ved logning hvert sekund er der til mere end 11 timers logning, men logges der i stedet hvert minut er der til ca. 28 dages logning) og over længere tid.

Dermed kan det undersøges, om CO2-niveauet ligger for højt, på hvilke tider, og om ventilationen faktisk er tilstrækkelig, samt hvilke anbefalinger man kan give til udluftning/ventilation. Ønsker man også at måle Relativ fugt %RH og temperatur °C, har IAQ-CalcTM model 7525 også disse parametre ud over CO2.

Ny transmitter til styring af indeklima
Vaisala Oyj har netop frigivet en helt ny CO2-transmitter til indeklimastyring. Transmitteren hedder GMW115 og er til vægmontage. CO2-transmitteren skal forsynes med 24V og har udgangssignalerne 0…10V og 4…20mA for enten 0…2.000 ppm eller for 0…5.000 ppm.

Dermed kan den med fx grænserelæer styre et simpelt ventilationssystem, eller via udgangssignalet direkte benyttes i den eksisterende styring, så CO2-niveauet holdes på et acceptabelt niveau. Dette kan fx være i opholdsrum, konferencelokaler, storkontorer, kantiner eller klasselokaler - altså generelt steder, hvor der er mange personer samlet samtidig, men hvor der ikke opholder sig samme antal hele tiden. Her benyttes transmitterne til behovstyret ventilation, dvs. ventilation som kører, når det er nødvendigt, for at holde niveauet under de 1000 ppm, uanset hvor mange der er forsamlet.

Når der ikke opholder sig nogle i rummet, er behovet for frisk luft jo stærkt reduceret, og anlæg kan dermed køres ned - med energibesparelse som gevinst.

Mød Brødrene Jørgensen Instruments på stand nummer B1006.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078