23948sdkhjf

Stålkommentar: Udsving i råvarepriser giver midlertidig usikkerhed

Der er udsigt til lavere stålpriser henover sommeren, men det kan ændre sig i efteråret, hvis den stigende slutbruger-efterspørgsel fortsætter.
Ordreindgangen på rustfrit stål er blevet væsentligt langsommere for alle større produkter i maj/juni, efter at råvarepriserne (især nikkel) begyndte at falde. Indtil da forblev ordreindgangen i årets første fire måneder på et bemærkelsesværdigt højt niveau. Køberne er blevet forsigtige, da de forventer lavere legeringstillæg i juli og august.

De fleste grossister vurderer deres lagerniveau som værende ”tilstrækkeligt” til at imødekomme efterspørgslen.

Målt i forhold til tidligere tiders niveau er lagrene stadig lave. Men de forfærdelige fem kvartaler siden september 2008 er ikke glemt. De fleste grossister sætter ”forsigtighed” højere end risikoen for at gå glip af nogle forretningsmuligheder. Således er den største lageropbygning for i år allerede gennemført.

Værkerne er ved at forberede en opblødning af ordreindgangen med konservative produktionsplaner for sommeren, selv om to af de fire europæiske værker melder fuldt booket frem til november.

Vi ved dog alle, at de ”ordrer”, der er afgivet, snarere er ”reserveret kapacitet”, som kan skubbes eller endda annulleres, hvis markederne svækkes, eller råvarepriserne falder yderligere.

Priserne falder i juli på grund af faldende legeringstillæg. I øjeblikket har værkerne problemer med at argumentere for yderligere stigninger i basispriserne. Det kan eventuelt ændre sig efter sommeren, hvis slutforbrugermarkederne styrkes yderligere.

Efterspørgslen fra de forskellige slutforbrugersegmenter styrkes hver måned, efterhånden som året skrider frem.

Bilindustrien – mest relevant for ferritisk – er i øjeblikket det segment, der performer bedst. Statistikkerne viser for første kvartal i de fleste lande tocifrede stigninger inden for bilproduktion.

I andre områder er situationen fortsat uklar: Varige forbrugsgoder viser en tilfredsstillende vækst i Tyskland, mens segmentet halter noget bagud i Storbritannien og Skandinavien.

Byggeindustrien: der forventes for 2010 en væsentlig stigning i aktiviteten inden for byggeri af private boliger – men på grund af spareprogrammer både på landsplan og kommunalt i alle lande og et fortsat niveau inden for erhvervsmæssigt byggeri, forventes her ingen vækst.

Procesindustrien: en stærk stigning i ordrer på procesudstyr i andet kvartal vil føre til en øget efterspørgsel efter rustfrit stål i denne sektor i andet halvår 2010.

Olie & gas kommer på kort sigt til at lide under katastrofen i Den Mexicanske Golf. Men på længere sigt vil nye sikkerhedsregler betyde behov for meget mere rustfrit stål (duplex!) i boringer og undersøiske installationer.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.222