23948sdkhjf

Et tigerspring for automatisk sortering af plast

Nordtec-Optomatic er indstillet til Dira Automatiseringsprisen for deres robothåndterede sortering af plastaffald.

- Vi synes jo selv, at vi har fat i noget unikt, men derfor kom det da bag på os, at vi var gået videre til finalen.

Sådan lyder det fra Preben Jakobsen, der er administrerende direktør i Nordtec-Optomatic, der er blevet nomineret til Dira Automatiseringsprisen 2017 for deres affaldssorteringsanlæg i Holstebro.

- Vi har udviklet nogle meget avancerede automationsløsninger og har kombineret det med det miljømæssige perspektiv i genanvendelse af plast, så vi havde da på fornemmelsen, at anlægget kunne trække noget opmærksomhed, tilføjer han.

Selv fik de overrakt nyheden per telefon, og så ville jublen ingen ende tage på Industrivej i Ikast.

Om Dira Automatiseringsprisen:
Prisen går til en person eller et team, der har bidraget væsentligt til at øge én eller flere danske virksomheders konkurrenceevne og gerne fastholdelse af arbejdspladser gennem automatisering baseret på robotteknologi på en banebrydende måde eller ved at have bidraget innovativt til udvikling af robotteknologien.

Kilde: dira.dk

Tigerspring for automation
20. marts i år klippede miljøminister Esben Lunde Larsen snoren til det nye anlæg for affaldssortering, der spækket med det nyeste robot- og sensor teknologi skiller affaldsfraktionerne ad og genanvender de egnede dele.

- Affaldssektoren har ikke haft tradition for automation, så det her anlæg er et tigerspring både hvad angår brugen af robotter, gribere og sensorer, siger Peter Bank Nielsen, der har været projektleder for Nordtec-Optomatic på det nye anlæg.

Han tilføjer, at en del affald sortering stadig foregår med manuelle kræfter i både ind- og udland, men at efterspørgslen på automatiserede løsninger efterhånden er ved at vinde frem.

- Meget sortering foregår stadig i hånden, og de medarbejder står ofte i nogle dårlige arbejdsstillinger og skal være i kontakt med ting, der kan udgøre en risiko for dem. Så anlægget er både godt for miljøet på grund af plastsorteringen, og arbejdsmiljøet fordi vi skåner medarbejderne, siger Peter Bank Nielsen.

12 typer plast
Anlægget sorterer det frasorterede plast og metalaffald, der indsamles fra landets husstande i separate containere.

Affaldet læsses på anlæggets transportbånd, hvor dåser og andet metal bliver pillet fra. Herefter er der næsten kun plastaffald tilbage. Det fragtes forbi et avanceret sensorsystem, der genkender plasttyperne fra hinanden og derefter sender besked til robotgriberne, der griber ned og skiller typerne ad i rene fraktioner.

Aktuelt sidder der seks robotgribere, der sammenlagt kan frasortere 12 typer plast.

- Vi fokuserer primært på de mest gængse typer plast, der kommer fra private husstande, som PP, PE og PET. Men sensorerne kan faktisk genkende op til 20 forskellige typer, så hvis en anden plasttype skulle blive af værdi en dag, så kan vi hurtigt sortere den fra også, siger Peter Bank Nielsen.

Han tilføjer, at robotarmene sat sammen af moduler, så når og hvis behovet for flere at sortere flere plasttyper fra, så er det nemt at koble flere sektioner på. 

Fra teori til praksis
Selvom anlægget har været i drift i over to måneder, er der stadig justeringer og forbedringer at se til, siger Peter Bank Nielsen.

- Nogle ting har kørt fornuftigt siden starten, men vi har også måtte lave en liste med forbedringspunkter, som vi først har kunne se efter anlæggets åbning. En ting er at planlægge forløbet fra teori til praksis - skridtet fra praksis til produktion er endnu større, siger den administrerende direktør Preben Jakobsen.

Derfor er Nordtec-Optomatic og de tre andre samarbejdspartnere bag anlægget aktuelt i gang med at ansøge om midler til at foretage disse forbedringspunkter og optimere anlægget.

- Lige nu kan vi frasortere anslået 50-60 procent af alt plast, så der er et stykke vej endnu. Men i forhold til bare at brænde plasten af, så er vores løsning et godt skridt på vejen, slutter han.

Dira besøger sammen med juryen og medlemmerne Nordtec-Optomatic og anlægget 13. juni. 

Fakta om anlægget i Holstebro

  • Anlægget er bygget op i samarbejde mellem Nordtec-Optomatic, Robosort, Linatec og Nomi4s.
  • Nordtec-Optomatic har stået for styringen af anlægget samt programmering af de seks robotter.
  • Anlægget åbnede 20. marts står hos Nomi4, der er det fælleskommune affald- og genanvendelsesanlæg i Holstebro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.408