23948sdkhjf

Fleksibel robotteknologi begejstrer hos Bang & Olufsen

Med en UR10-robotarm og i samarbejde med B&O vil to maskiningeniørstuderende vise, hvordan robotautomatisering kan effektivisere en håndteringsproces i en produktionslinje

Robotteknologi er ikke noget nyt for Bang & Olufsen, som allerede har implementeret flere robotter og robotanlæg i deres produktion.  

Her blev man også opmærksom på Universal Robots, da den mangeårige samarbejdspartner Bila sidste år overtog agenturet på forhandlingen.

Så da B&O i Struer i starten af året fik tilknyttet to maskiningeniørstuderende, som havde en idé til et robotprojekt, fik de stillet en UR10-robotarm til rådighed. Målet var at eftervise den positive effekt af en fleksibel robotløsning i en produktionslinje.

Effektiviseret håndteringsproces
– UR-robotten har den store sikkerhedsmæssige fordel, at den ikke behøver afskærmning, fordi den har sensorer, som gør, at den stopper, hvis nogen eller noget kommer for tæt på. Vi håndterer imidlertid meget skarpe aluminiumplader, og derfor har vi valgt at lave en ekstra afskærmning med en laserscanner, som registrerer, når man kommer for tæt på robotten. Denne afskærmning har vi så inddelt i to zoner – så når man overtræder første zone, går robotten ned i hastighed, og ved anden zone stopper den øjeblikkeligt.

Sådan fortæller Jonas Borg Jensen om den forsøgsopstilling, han sammen med sin makker Laura Boline Hviid har bygget i forbindelse med deres bachelorprojekt på maskiningeniøruddannelsen på Aarhus Universitet. De to ingeniørstuderende vil med projektet eftervise, hvordan fleksibel robotteknologi kan effektivisere en produktionslinje. I Bang & Olufsens tilfælde ved at automatisere håndteringen af emner ind og ud af en hydraulisk presse, hvor emnernes placering har en meget lav tolerancetærskel.

Til formålet har de to studerende konstrueret en træmodel af en presser og implementeret en UR10-robotarm til at varetage håndteringen af meget skarpe aluminiumsplader. Opstillingen tilsvarer et eksisterende setup i Bang & Olufsens produktion – og programmeringen af UR10-robotten har de lært ved selvstudie gennem Universal Robots Academys online moduler.

UR-arme i tankerne hos B&O
I de to ingeniørstuderendes forsøgsopstilling griber UR10-robotten aluminiumsplader og flytter dem ind i den hydrauliske presse, hvorefter den flytter emnet i fem pressecyklusser. I Bang & Olufsens produktion er det i dag en operatør, der håndterer pladerne – og når pladerne har været igennem trykkeprocessen, står maskinen stille, imens han overfladetjekker dem. Det tager ca. 20 sekunder. Men med hjælp fra UR10-robotten vil maskinen kunne arbejde videre under operatørens opsyn.

Henrik Sjøstrand, som er Senior Manager – Head of Process Engineering & NPI ved Bang & Olufsen i Struer, har fulgt de studerendes projekt og fået øjnene op for UR-robottens mange fordele, og han fremhæver robottens ”ease of use” som dens helt store kvalitet.

- For en del år siden legede Bang & Olufsen faktisk med tanken om at lave mobile fleksible modulopbyggede robotceller. Den tanke har vi ikke opgivet, og vi kan se, at UR-robotteknologien kan hjælpe os her. Der er selvfølgelig mange ting, der skal vurderes først, men vi vil bestemt overveje at investere i en UR-robot, når vi skal lave nyt setup i vores produktion.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11