Topchef i tale: Folk troede, vi var lukket…
2009 var et skelsættende år for Man Diesel & Turbo i Frederikshavn, selv om virksomhedens historie går mere end 100 år tilbage. 2009 var nemlig året, hvor koncernens ledelse besluttede at stoppe motorproduktionen i den nordjyske havneby.
Mange havde nok troet, at det var begyndelsen på enden for Frederikshavn-virksomheden, men heldigvis er det gået anderledes.
- Der gik mange år, efter vi havde lukket motorproduktionen, hvor folk troede, at vi var lukket. Men vi er altså stadig en virksomhed med 500 ansatte og flotte regnskabstal. Men det er sværere at fortælle den positive historie end den negative. Den negative bider sig tit bedre fast i folks bevidsthed, forklarer direktør for Man Diesel & Turbo i Frederikshavn, Poul Knudsgaard.
Udviklingstest på ny motor
Og det viste sig da også, at der hurtigt var bud efter den nordjyske afdeling igen. Virksomhedens spidskompetencer inden for test af koncernens motorer viste sig nemlig at være efterspurgte, da den tyske koncern havde brug for et nyt testcenter.
- Det var lige efter, vi havde lukket motorproduktionen, og man var løbet tør for steder at teste nyudviklede motorer. Selvfølgelig ville det betyde, at der skulle investeres, men vi havde allerede meget af den dyre infrastruktur her, og så startede vi stille og roligt op, fortæller Poul Knudsgaard.
Det skete i 2015, da det 100 mio. kr. dyre testcenter stod klar – og vupti var motorerne tilbage i Frederikshavn, og denne gang i form af koncernens MAN175D-motor, der skal samles på fabrikken i fremtiden.
- Siden har vi koncentreret os om at køre udvekslingstest på vores nye motor, som er så langt, at den også er ude i den første field test og har kørt knap 3.000 timer. Vi har hele tiden sagt, at vi skal være klar til at producere de første motorer i 2018, men om det bliver midten af 2018 eller slutningen, det må efterspørgslen afgøre, siger Poul Knudsgaard.
Øget automatisering
Placeringen af testcentret i Frederikshavn betyder dog ikke, at Poul Knudsgaard kan læne sig tilbage sammen med de 500 medarbejdere og se ordrerne rulle ind. Den maritime industri i Danmark er udsat for massiv, global konkurrence, og det betyder, at også MAN Diesel & Turbo skal have fokus på at holde sig skarpe.
- Vi er begyndt at gøre klar til at serieproducere den her motor og er begyndt at arbejde med en anden tankegang, end når vi normalt har samlet motorer. Det bliver meget mere automatiseret, ligesom bilfabrikker, og vi kommer til at tænke meget mere i leanfilosofi, forklarer Poul Knudsgaard.
Selve automatiseringen vil blive rampet up i takt med, at motorerne kommer i serieproduktion.
- Vi har forskellige udviklingsstep, alt efter hvor meget den sælger. I starten vil meget arbejde være manuelt, men det vil blive mere automatiseret i takt med, at den sælger mere, siger Poul Knudsgaard, der også forventer andre effektiviseringer i fremtiden.
- Der hvor jeg virkelig tror, der kommer til at ske ændringer, er inden for digitalisering og måden, hvor vi samhandler med vores kunder på. I dag er det meget manuel indtastning, men kigger vi fem år frem, er det hele mere digitalt. For mig at se betyder en øget digitalisering en øget mulighed for at lave en større omsætning med den samme stab, lyder det fra MAN-direktøren.
Udover testcentret for 175D-motorerne er Frederikshavn-afdelingen stadig beskæftiget med udvikling af propeller, ligesom der er en stadigt voksende serviceafdeling.
Viden er kernen
Poul Knudsgaard er til gengæld fortrøstningsfuld i kampen mod kinesere, koreanere og japanere og mener i bund og grund, at den danske afdeling har noget unikt at byde ind med.
- Det vi har her er viden om at designe propellerne og også udvikle motorerne – det er vores kerne her. Så har vi forskellige samarbejdsaftaler med licenstagere i Asien om produktion derude. Det er vi nødt til for at være på det marked. Men den store knowhow er inde i computerne og inde i vores udvikleres hoveder her i Danmark, forklarer Poul Knudsgaard.
Her ser han dog en lille advarselslampe – for der er rift om de kloge hoveder og de dygtige hænder.
- Jeg tror, det bliver en udfordring at få kvalificeret mandskab. Når jeg ser på vores alderskurve, så er der en del, der går på pension om 10 år, og der skal vi have nogle nye ind. Selv om vores motorproduktion bliver mere automatiseret, skal der også være faglærte til at vedligeholde det, og dem tror jeg, der bliver rift om, siger Poul Knudsgaard.
Også på ingeniør-niveau skal der nogen gange en ekstra indsats til for at tiltrække de rigtige medarbejdere.
- Derfor er vi også nødt til at deltage i ph.d.-projekter og projekter med Aalborg Universitet, for hvis vi bare sidder her i Frederikshavn og tror, vi kan opfinde det hele, så dør vi. Vi har hele tiden en vision om, at vi skal have gang i to-tre erhvervs-ph.d.’er, slutter han.