23948sdkhjf

Håndført robot afliver besværlig programmering

Nyt værktøj til svejserobotter gør computerstyret programmering overflødig. Se video nederst i artiklen.

Forestil dig, at du i stedet for programmering på computer eller tablet bare skulle føre din svejserobot i den bevægelse, du vil have, og så var den robot programmeret.

Det bliver til virkelighed inden for meget nær fremtid, når Smooth Robotics, sender et nyt værktøj til svejserobotter på gaden, der programmeres enten med hånden eller et lille joystick.

Smooth Robotics blev stiftet i 2016 som selvstændig firma og er blevet en del af den danske robotklynge Robocluster.

Målrettet SMV
Værktøjet er udstyret med en lille censor, der monteres for enden af robotten. Dermed er det ikke så vigtigt, hvilken type robot, der anvendes til svejsningen i virksomheden, da det alene er den lille sensor, der lagrer bevægelserne og giver mulighed for den håndførte programmering.

Sensoren er i stand til at opfatte og måle sin placering i forhold til et givent emne. På den måde kan den lagre de bevægelser, den bliver påført og kan huske dem til, at den skal i gang med at svejse.

- Der er masser af robotter med nem programmering ude i industrien, men Smooth Robotics kommer til at blive banebrydende for de små og mellemstore virksomheder, der lever af at producere 100 emner af en ting for derefter at skifte og lave 30 eksemplarer af en anden ting. De har brug for hurtig omstilling, siger Bjarke Falk Nielsen, der er cluster manager i Robocluster, der har taget Smooth Robotics under sine vinger.

Gode til svejsning
I første omgang er Smooth Robotics’ værktøj tiltænkt virksomheder, der foretager svejsning af alskens komponenter, fordi de kollaborative robotter har et særligt potentiale her.

- Man vil meget gerne væk fra den manuelle svejsning i industrien af hensyn til blandt andet personalets sikkerhed og behovet for ensartethed i svejsesømmen. Derfor har de kollaborative robotter gode vilkår i disse virksomheder, og derfor starter Smooth Robotics her, siger han.

De små og mellemstore virksomheder kommer til at nyde godt af den nemme programmering, fordi den er brugervenlig og ikke kræver forudgående kendskab til automation.

- Virksomhederne ved mest om svejsning og har ikke nødvendigvis en stor teknisk afdeling, der ved noget om robotteknologi. Robotten tager måske en dag at lære at kende, og derfra kan alle sådan set bruge den, siger Bjarke Falk Nielsen.

Han tilføjer, at der også arbejdes på at få sensoren ned i en pris, der gør det realistisk for målgruppen at være med.

Den kollaborative trend
Smooth Robotics lægger sig i kølvandet på trenden af kollaborative robotter, der bliver stadig mere tilstedeværende i landets produktionsvirksomheder, tilføjer Bjarke Falk Nielsen.

- Smooth Robiotics har undersøgt markedet ved at ringe til udvalget virksomheder, og de siger at de virkelig mangler et nemt programmerbart værktøj, der passer ind i deres hverdag, hvor de producerer mange forskellige ting i mindre kvantum. Så vi regner med, at det her bliver rigtig stort, slutter han

I første omgang skal robotløsningen præsenteres på det danske marked, men det er også meningen, at værktøjet skal bredes ud til udlandet.

Se video af, hvordan den håndførte programmering foregår:

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252