23948sdkhjf

DI: Dansk konkurrenceevne står i stampe

Danske virksomheder er blandt de mest globale i verden og har i dag næsten lige så mange ansatte i udlandet, som de har herhjemme. Når virksomhederne foretager nye investeringer, er det derfor langt fra en selvfølge, at investeringerne placeres i den danske del af virksomheden.
- Den globale udvikling bevirker, at både danske og udenlandske virksomheder i dag nøje overvejer, hvor i verden de vil placere hver en ny investering. Det skærper kravene til de danske rammevilkår, så det bliver attraktivt at investere og skabe nye arbejdspladser i netop Danmark. Det er en grundlæggende forudsætning for, at vi kan opretholde og udbygge vores velfærdssamfund, siger administrerende direktør Hans Skov Christensen, DI.

DI’s årlige globaliseringsredegørelse Sådan ligger landet - Globaliseringsredegørelse '10 viser, at danske investeringer i udlandet er steget hurtigere de seneste år end udenlandske virksomheders investeringer i Danmark.

Rekordhøje investeringer i udlandet
Og den samlede størrelse af danske investeringer i udlandet har ikke tidligere været højere end nu.

- Redegørelsen viser, at Danmark har et af verdens højeste omkostningsniveauer, og da den internationale arbejdsdeling er langt mere markant i år end for blot 5-10 år siden, stiller det store krav til de rammevilkår, vi tilbyder virksomhederne i landet, konstaterer Hans Skov Christensen.

Det er sjette år i træk, at DI i Globaliseringsredegørelsen måler Danmarks konkurrenceevne i forhold til de øvrige OECD-lande samt Rusland, Kina og Indien. Det sker ved at sammenstille 88 indikatorer, der på hver sin måde påvirker konkurrenceevnen og de rammevilkår, som virksomheder opererer under.

Flere bundplaceringer
Set over de seks år, hvor DI har gennemført denne undersøgelse, har Danmark øget sin andel af topplaceringer på de indikatorer, der indgår i redegørelsen. Men det seneste år har fremgangen dog været yderst beskeden samtidig med, at der er kommet flere bundplaceringer.

- Vi må konstatere, at de samlede danske styrkepositioner står i stampe. Det er positivt, at Danmark stadig øger sin andel af topplaceringer. Men det er nedslående, at andelen af bundplaceringer generelt ikke har forbedret sig gennem årene. Danmark ligger i bunden på over 20 % af de 88 indikatorer, som undersøgelsen indeholder. Det vidner om, at der er en række områder, hvor Danmarks konkurrenceevne er markant dårligere i forhold til de øvrige OECD-lande, og hvor der er behov for forbedringer, siger DI’s administrerende direktør.

Danmarks topplaceringer omfatter blandt andet en lav grad af arbejdsmarkedsregulering, få lovmæssige barrierer for iværksætteraktivitet, høj mobilitet på arbejdsmarkedet samt en stor udbredelse af internettet. Derimod indtager Danmark bundplaceringer, når der måles på eksempelvis vækst i arbejdsproduktiviteten, personlig gevinst ved at gennemføre en videregående uddannelse og iværksætteraktivitet. Og det danske skattetryk er stadig verdens højeste – på trods af skattereformen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099