23948sdkhjf

Unge maskinmestre udvikler grøn løsning til kraftvarmeværker

Maskinmestrenes Forening præmierer bachelorprojekt fra Århus Maskinmesterskole, og Forbrændingscenter Århus følger projektets anvisninger og reducerer elforbruget i forbindelse med rensning af røggas med 33 %
Det er ikke en opfindelse, der alene kan løse klodens miljøproblemer. Men opfindelsen er godt nyt til miljøet og til mange af landets kraftvarme-værker. Den er udtænkt, testet og dokumenteret af to nu tidligere studerende fra Århus Maskinmesterskole, Andreas Brath og Paw Evald. De har netop modtaget førstepræmie i Maskinmestrenes Forenings priskonkurrence for bachelorprojekter udarbejdet på maskinmesterskolerne.

Energioptimering - SO2-scrubber
Andreas Brath og Paw Evalds vinderprojekt hedder "Energioptimering - SO2-scrubber". Her fortæller Andreas Brath, hvad det drejer sig om:

- Før kraftvarmeværkerne kan sende røgen fra forbrændingen af affald ud gennem skorstenen, skal røggassen renses for en lang række stoffer, blandt andet svovldioxid - SO2. Rensningen sker ved, at røgen vaskes i en væske bestående af vand og kalk, hvor vaskevandet forstøves gennem dyser og blandes med røgen.

En kraftig elektrisk drevet pumpe sørger for at holde væsken i bevægelse og presse den ud gennem dyserne. Pumpen forbruger 180 kW/h og den kører for fulde omdrejninger og er 100 procent belastet cirka 8.000 timer om året.

- Men det er et unødvendigt overforbrug af elektricitet at lade pumpen køre for fuld kraft hele tiden, når en forholdsvis simpel frekvensstyring kan regulere omdrejningstallet efter, hvor stor mængde og hvor højt tryk, der er behov for i processen, forklarer Paw Evald.

Test og miljøvurdering
De to studerende fik derfor lov til at gennemføre en tre ugers test med frekvensstyring af pumpen hos Forbrændingscenter Århus’ decentrale kraftvarmeværk i Lisbjerg. Ved en besparelse på elforbruget på 70 kW/h, svarende til over 33 %, steg røggassens indhold af svovldioxid beskedne tre milligram per kubikmeter, hvilket er langt under miljømyndighedernes grænseværdi, der siger 50 milligram per kubikmeter.

Andreas Brath og Paw Evald foretog en miljøvurdering ud fra Miljøministeriets vejledninger, og resultatet er klart. Godt nok stiger udledningen af svovldioxid, men facit er, at, unødvendig produktion af 70 kW/h ekstra elektricitet udgør en markant større miljøbelastning end udledning af de ekstra tre milligram svoldioxid. Installation af frekvensstyring på pumpen giver derved både en økonomisk besparelse for Forbrændingscenter Århus og en miljømæssig gevinst ved gennemsnitligt at spare 70 kW elektricitet for hver time, pumpen kører.

Ud fra disse resultater har Forbrændingscenter Århus besluttet fast at installere frekvensomformere på sine anlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112