23948sdkhjf

Stålkommentar: Forsigtig optimisme

Værkerne udnytter i stigende grad deres produktion optimalt. Dette er sket ved en tilpasning af produktionskapaciteten, og således er en udnyttelsesgrad på 70 % optimal for værkerne.
Værkerne: De europæiske værker har øget deres leverancer af rustfrit væsentligt i første kvartal for at kunne efterkomme den stigende ordreindgang. Udnyttelsesgraden nåede op på 70 %.

Både øget efterspørgsel fra slutforbrugersegmenterne og flere ordrer fra lagerførende grossister har medvirket til den positive udvikling i de første måneder af 2010. De fleste europæiske værker forventer dog en mindre afmatning i produktionen i andet kvartal.

Generelt er markedet for koldtvalsede plader meget bedre end markedet for varmtvalsede plader.

Indtjeningssituationen: Er begyndt at blive bedre i Europa. Flere værker (Thyssen Krupp og Outokumpu i Europa) og grossister rapporterede dog fortsat om tab i fjerde kvartal 2009.

Stigende markedspriser (der forventes en stigning i legeringstillæg og basispriser) og lavere omkostninger vil dog gøre det muligt for værkerne igen at opnå (mere tilfredsstillende) indtjening.

Distribution og lagre: Efter lagerreduktion i K4/09 påbegyndtes i første kvartal en lageropbygning i forventning om øget efterspørgsel, manglende vareforsyning og øgede råvarepriser. MEN: igen er det en moderat lageropbygning.

Efter oplevelserne fra 2008/2009 foretrækker de fleste grossister en konservativ planlægning af lagerbeholdningen.

Branchesegmenter: Øget ordreindgang for nye projekter og genoptagelsen af udsatte projekter vil i 2010 få en positiv indflydelse på industrien for fremstillingsudstyr. Efterspørgslen vil særligt stige i andet halvår på grund af en tidsforskydning mellem ordreindgangen og materialetilførslen.

Der er fortsat usikkerhed om udviklingen inden for varige forbrugsgoder, bil- og byggeindustrien: Kun en forsigtig optimisme spores – mange europæiske købere forbliver endda pessimistiske i forhold til deres forventninger til fremtidens forretninger. De tøver fortsat med at afgive nye ordrer.

Makroøkonomi: Generelt er vækstdynamikken for den europæiske økonomi stadig temmelig begrænset. 2010 kommer ikke til at kompensere for de drastiske tilbagetog i 2009. EU-kommissionen forventer en BNP-vækst for samtlige 27 EU-lande på blot 0,7 % for i år, hvilket igen er langt under normale vækstmønstre.

Råvarer: Øget efterspørgsel efter råvarer verden over har startet en opadgående tendens i råvarepriserne. Nikkel overskred for nylig 23.000 US$/t-grænsen, mens de ekstremt store LME-lagre begyndte at falde.

Råvareprisen forventes fortsat at stige i K1. Molybdæns introduktion på LME (i februar) har haft større indflydelse på priserne.

Og Molybdæn brød i fredags 45.000 US$/t-grænsen.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11