23948sdkhjf

Nye tider på Ugelris Gaardbryggeri

Den manuelle øltapning er udskiftet med et automatiseret anlæg.

- Vi har været meget nervøse for, om vi kunne finde ud af det. Jeg er ikke et teknisk menneske, så jeg ville ikke kunne lave de store omstillinger eller justeringer, men det er gået fuldstændig efter bogen, så siden første brygning har vi gået med armene over hovedet, siger Peter Kaj Knudsen, brygger og indehaver af Ugelris Gaardbryggeri i Skals.

Han har netop taget sit nyt tappeanlæg i brug og kan nu træde ind i en helt ny og automatiseret verden med sit gårdbryggeri, der kommer at ændre produktionsgangen radikalt.

- Vi havde mere øl stående på tanke, end vi kunne nå at fylde på flasker, så det var simpelthen nødvendigt for os at få det nye anlæg. Det nye anlæg kan give os et bedre flow i produktionen og spare os for det hårde arbejde de er, at fylde øl på flasker manuelt, siger Peter Kaj Knudsen.

Ved første test fyldte Peter Kaj Knudsen og bryggeriassistent Andy Thomsen 1000 flasker, der før i tiden ville have taget en hel arbejdsdag med håndkraft. Med det nye anlæg tog det tre kvarter.

Øllet i karrusellen
Tappeanlægget er leveret af KMT Troxler i Tyskland. Valget faldt på dette anlæg efter et messebesøg i Nurnberg, hvor forskellige tapperiløsninger var stillet op. Peter Kaj Knudsen havde assistance fra sin ven, Jan Poulsen, der er ingeniør og beskæftiger sig med automatisering.

- Jeg ville ikke ud i det store investeringer på grund af firmaets størrelse, min alder og så videre. Det skal være en funktionel og let løsning, hvis jeg skal kunne være med, siger Peter Kaj Knudsen.

Flaskerne sættes manuelt på båndet i anlæggets ene ende.

- Mere avanceret er anlægget heller ikke, tilføjer Peter Kaj Knudsen.

Herfra transporteres de hen til en karrusel med 14 tappehoveder. Hver flaske kobles enkeltvis på et tappehoved, der fylder flasken, mens turen går rundt i karrusellen. De 14 tappehoveder sikrer, at der er tilstrækkelig tid til at få fyldt øllet på flaske på en nænsom måde, inden den fyldte flaske tages af karrusellen og kører videre på båndet.

Ved næste ’post’ nivelleres øllet til at have samme højde i alle flaskehalse. Et lille spyd stikkes ned i hver flaske og justerer mængden, og i samme ombæring sprøjtes der en mængde CO2 ud over overfladen, der presser den sidste ilt ud af flasken.

Herefter køres flasken til sidste stop, påsætning af kapsel, som foregår ved trykluft. Og herefter kan flasken tages af båndet og sættes i kasser, hvilket også foregår manuelt.

Flyvende kapsler
Anlægget ankom til Ugelris Gaardbryggeri i ugen efter påske, og sidste uge i april kørte anlægget sin første tur.

- Jeg var lidt nervøs for, om det nu fungerede eller om det alligevel var for kompliceret for os. Vi havde enkelte småjusteringer og et par kørsler, hvor vi dummede os lidt, men ellers har det været tysk kvalitet, der har fungeret lige fra starten, siger Peter Kaj Knudsen, og tilføjer

- Vi testede anlægget uden at fylde flaskerne, og så gik det helt galt, da der skulle - sættes kapsler på, fordi flaskerne ikke var tunge nok til at modstå lufttrykket. Pludselig fløj det rundt med flasker og kapsler, men de var mere vores fejl end anlæggets, siger Peter Kaj Knudsen.

Se video af anlægget på Ugelris Gaardbryggeri. 

Fakta:

  • Peter Kaj Knudsen startede som brygger på hobbyniveau for 20 år siden.
  • I 2009 sagde han sit job op for at brygge på fuld tid.
  • Anlægget kan fylder 1000 liter på flaske på 45 minutter. Før tog det en hel arbejdsdag med håndkraft.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11