23948sdkhjf

Svensk ståleksport halveret i 2009

Den svenske stålindustris brancheforening, Jernkontoret, ser dog langt lysere på mulighederne i 2010.
Jernkontorets tal for den svenske stålindustri i 2009 viser, at der i alt blev eksporteret stål for 37 mia. svenske kr. (27 mia. kr.), hvilket svarer til en tilbagegang på 46 % i forhold til 2008.

I alt producerede svenskerne 2,8 mio. tons råstål, og også dette er 46 % lavere end året før og på niveau med den produktion, man havde i 1950’erne.

Produktionen stiger i Kina
Dermed er tilbagegangen i Sverige meget markant i forhold til verdensproduktionen. I alt blev der på verdensplan produceret 1,22 mia. tons råstål i 2009 svarende til en tilbagegang på 8 %. At det ikke er værre skyldes dog, at produktionen i Kina steg med 14 %, og at Kina nu producerer 50 % af verdens stål.

- Set ud fra et svensk perspektiv er kontrasten dramatisk. Et af de værste år nogensinde, når det gælder efterspørgsel og deraf lukkede smelteovne, mindsket salg, fokus på omkostningsformindskelser samt forskellige former for personalereduceringer og rationaliseringer, siger Elisabeth Nilsson, administrerende direktør for Jernkontoret.

Hun forventer dog, at 2010 bliver langt bedre, men ser stadig udfordringer for den svenske stålindustri. Blandt andet betyder stigende elpriser øgede omkostninger for de svenske virksomheder, ligesom nye regler for handel med CO2-kvoter i 2012 vil kunne få stor betydning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109