23948sdkhjf

Design skal øge vindmøllers levetid

Et nyt konsortium vil udvikle udstyr og viden til design af overflader, der vil kunne øge levetiden af mekaniske dele i fx vindmøllegearkasser. Det kan spare milliarder.
En vindmølles gearkasse udskiftes i snit fire gange i møllens levetid på grund af nedslidte dele. En gearkasseudskiftning koster ca. en femtedel af prisen for en vindmølle.

Der er således milliarder at spare ved at sikre, at gearkassen holder hele møllens levetid. Længere levetid vil også gøre det mere attraktivt at opstille vindmøller på havet og i fjerntliggende egne.

Multifunktionelle overflader
Målet i et nyt forskningsprojekt er derfor at gøre overfladerne på udvalgte maskindele og produktionsværktøjer multifunktionelle: overfladerne skal designes til at spille flere roller på samme tid.

Dette kan fx være en maskindel, som er glat, men samtidig har mikroskopiske riller til fremføring af olie til smøring.

Tre virksomheder er gået sammen med Institut for Mekanisk Teknologi på Danmarks Tekniske Universitet om at udvikle metoder til at fremstille multifunktionelle overflader: STRECON A/S, som fremstiller værktøjer til metalbearbejdningsindustrien, Image Metrology A/S, som udvikler software til karakterisering af overflader, og Vestas A/S, der er verdens største producent af vindmøller.

Støttet af Højteknologifonden
- Vi forventer, at der vil være stor international efterspørgsel efter billedbehandlingssoftware, som kan beregne funktionelle parametre, der afspejler flere samtidige overfladeegenskaber, siger Jan Friis Jørgensen, direktør i Image Metrology A/S.

- Kombineret med udstyr, som kan bearbejde overflader, så de opnår den ønskede struktur, er der virkelig tale om et unikt produkt, uddyber han.

Højteknologifonden støtter nu forskningen med 7,6 mio. kr. over fire år.

Kilde: Højteknologifonden - http://www.hoejteknologifonden.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156