23948sdkhjf

Til kamp mod håndholdt sandblæsning

Overfladebranchen skubber selv på for at få sat robotter på sandblæsningen - næste skridt er automatiseret metallisering.

Nu tager overfladebranchen selv fat i at få erstatte den manuelle sandblæsning med robotter og automatiserede anlæg.

Initiativet kommer fra "Netværk for overflader", som er en del af Industrisamarbejdet under DI.

- Vi vil ind og finde løsninger, der kan løse problematikkerne omkring sandblæsning. Det er en nedslidende opgave, men ophængning af emnerne har altid været en hæmsko for at automatisere. Men lige nu sker der rigtig meget på området for vision og robot, og det er blevet meget nemmere, siger Jim Hansen, som er chefkonsulent i industrisamarbejdet og ansvarlig for "Netværk for overflader", som afholder fire årlige møder for de 50 medlemsvirksomheder i netværket.

Og det er på et af netværksmøderne, at der er taget beslutning om at sætte turbo på at få udfaset den manuelle sandblæsning.

Jim Hansen kalder det på høje tid, at overfladebranchen begynder at automatisere.

- Vi skal fastholde konkurrencekraften i Danmark, og derfor skal vi have overfladebehandlerne op i gear på det her område. Det er vigtigt, at vi får skubbet det her i gang, siger Jim Hansen.

Enormt potentiale
Teknisk direktør Finn Christensen fra teknikleverandøren G.A. Hansen er også med i netværkets arbejde med automatisering af de manuelle opgaver i overfladebranchen.

- Det er svært at finde nogen, der vil arbejde i det her miljø, og nu findes udstyret, der kan erstatte håndkraft. Du kan i dag blæse langt større effekt ud med en robot end i hånden. Du kan groft sagt sige, at hvis en mand kan blæse faktor 10, så kan en robot blæse med faktor 100, siger Finn Christensen.

Han vurderer, at der venter en fremtid, hvor sandblæsning styres af en mand i T-shirt og med et joystick.

- Det her handler om kvalitet og hastighed, og så handler det om at slippe for støv, siger Finn Christensen, der ser et kæmpe potentiale i automatiseret sandblæsning.

- Næsten alle kører manuel sandblæsning i dag, så potentialet er enormt, vurderer han og har også et bud på, hvorfor udviklingen er gået i stå.

- Der ligger en teknikbarriere, men det bør være muligt at komme forbi den. Brugervenligheden på de her systemer er i top, du behøver ikke en ekspert til at styre anlægget, siger Finn Christensen, der ser sandblæsning som første skridt på en automatiseret rejse i overfladebranchen:

- Næste skridt bliver på metalliseringen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078