23948sdkhjf

Franskmænd skal levere Danmarks nye kanoner

Danmark vælger franske Nexter som leverandør af nyt artillerisystem, oplyser Forsvarsministeriet.

Partierne bag forsvarsforliget har besluttet sig for, at franske Nexter skal levere Danmark nye artillerisystemer. Det oplyser forsvarsministeriet til Ritzau.

Dermed er israelske Elbit Systems fravalgt. Et potentielt køb fra den israelske våbenproducent er tidligere blevet kritiseret.

Samtidig er der truffet aftale om indkøb af nye mortérer fra østrigske ESL og nye lastvogne fra Scania.

- Jeg er glad for, at vi nu har fundet frem til vinderne af udbuddene på nyt artilleri, nye mortérer og nye lastvogne til Forsvaret.

- Der er tale om efterspurgte kapaciteter, der bidrager til dansk forsvars vigtige opgaveløsning, skriver forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Mere specifikt har forsvaret købt Nexters artillerisystem Caesar. Det er grundlæggende en 155 millimeter selvkørende kanon. Den skal erstatte den amerikanskbyggede M109, som Forsvaret har brugt siden 1960'erne.

Forsvaret har indkøbt 15 styk af det nye system.

Caesar er forholdsvis let pansret og er derfor blevet kritiseret. Systemet er optimalt til krige som den, der blev udkæmpet i Afghanistan.

Men i en mere konventionel krig kan det være sårbart, lyder kritikken.

- De artilleripjecer - altså kanoner - som vi overvejer at købe nu, er ikke så pansrede, og det er de nødt til at være, hvis man skal stå over for russerne.

- Måske køber vi våben, der var rigtig gode til den forrige krig og ikke til fremtidens krig, sagde Torben Toftgaard Engen, militær analytiker ved Center for Militære Studier, til Ritzau mandag.

Blandt de lande, der allerede har købt systemet, er Frankrig, Saudi-Arabien, Indonesien og Thailand.

Caesar blev i oktober 2016 brugt i slaget om Mosul i Irak.

For mortérerne er der tale om 120 millimeter systemer, der skal bygges ind i hærenes pansrede mandskabsvogne, der kaldes Piranha.

Hele indkøbet har kostet cirka 807 mio. kr. Det oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Købet af artilleri udgør lige under 300 mio. kr., mens mortérer har kostet 107 mio. kr. Og lastvognene har udgjort 400 mio. kr. af det samlede beløb.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205