23948sdkhjf

Ny svejserobot hos JF-Fabrikken

JF-Fabriken i Sønderborg, der producerer landbrugsmaskiner, har netop gennemført en vellykket installering og indkøring af en ny fuldautomatisk svejserobot fra Motoman med offline-programmering.
Der er endnu relativt få svejserobotter i Danmark, der kører med fuld offline-programmering. Offline-programmeringen betyder, at JF-Fabriken i dag kan programmere et svejsejob på forhånd, via den medfølgende software, uafhængigt af selve svejserobotten. Svejserobotten kan dermed udnyttes optimalt, da indstilling og opstillinger kan ske, uden at det går ud over svejsetiden.

Investeringen skal fremtidssikre produktionen
Produktionsteknisk chef på JF-Fabriken, Martin Egeris Jakobsen, fortæller, at man for to år siden påbegyndte en proces, hvor man satte fokus på at skabe en produktion, der også er rentabel i fremtiden.

JF-Fabriken har derfor introduceret Lean-filosofien i produktionen, hvilket har været et godt fundament for at lave en egentlig kravspecifikation, da man stod overfor at skulle investere i en ny svejserobot.

Succeskriterierne var:
Konstant høj produktivitet
Højt kvalitetsniveau
Fjerne tunge arbejdsopgaver
Fastholde arbejdskraften
Optimal service fra leverandør

- Den endelige løsning skulle også kunne tilgodese, at JF-Fabrikens produktprogram består af mange mindre serier. Svejserobotten skulle derfor have minimal omskiftningstid, og maksimal svejsetid, tilføjer Martin Egeris Jakobsen.

Dette er en forudsætning for, at JF-Fabriken kan fastholde sine kernekompetencer på svejseområdet i Danmark og samtidigt fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Valg af leverandør og løsning
Inden JF-Fabriken valgte løsningen fra Motoman, nedsatte man en projektgruppe med Martin Egeris Jakobsen i spidsen. Medarbejderne var naturligvis en del af projektgruppen.

- Vi udarbejdede nogle skitser, sådan som vi mente en installation kunne se ud. Ved involvering af medarbejdere blev dette dog ændret væsentlig, inden vi kunne fremlægge et oplæg til potentielle leverandører, fortæller Martin Egeris Jakobsen.

Projektgruppen var derudover på flere referencebesøg med forskellige leverandører, der alle havde fornuftige løsninger.

- Med alle de spørgsmål vi havde, udmærkede Motoman sig dog efterfølgende med en hurtig responstid, og vi fornemmede en væsentlig praktisk viden hos sælgeren, fortsætter Martin Egeris Jakobsen, som derved følte en rimelig sikkerhed i valget af leverandør.

Løsning med offline programmering
Ud fra den opstillede kravspecifikation valgte JF-Fabriken et robotanlæg fra Motoman med offline-programmering. Om valget af offline-programmering siger Martin Egeris Jakobsen:

- Da en stor del af vores produkter er græsmaskiner, har vi kun én kort sæson, som vi producerer til. Vi har derfor kun ét skud i bøssen. Det er derfor afgørende, at vi kan teste og afprøve så meget som muligt, så tidligt som muligt i produktionsprocessen. Afklaringen af om emnet kan produceres hensigtsmæssigt i robotten, inden vi laver opstilling i robotten og bruger svejsetid, er afgørende for at holde produktiviteten oppe. Den mulighed har vi med offline-programmering.

Offline-programmering udføres på en almindelig pc, hvor man arbejder med en software, hvor alle hardware-stumperne vises i et CAD miljø (virtuel workcell). Værktøjskonstruktøren, der arbejder med 3D filer, har mulighed for at teste sin ønskede opstilling, før der bliver produceret noget fysisk værktøj eller svejsefikstur.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125