23948sdkhjf

Stålkommetar: Kun de stærkeste består testen!

Uroen fortsætter på stålmarkedet, hvor 2008 ender med store fald i efterspørgslen. Også i 2009 forventes priserne at falde.
Markedet for rustfrit stål 2008: Det aktuelle kvartal er ekstremt dårligt for stålværkerne og grossisterne. Efterspørgslen efter rustfrit stål er siden medio 2008 faldet dramatisk. De lave ordreindgange startede med varige forbrugsgoder og byggerirelaterede produkter, som var berørt af den finansielle krise. Så fulgte transportudstyr og (endelig) procesudstyr/investeringsgoder.

Stålværkerne er nødt til at skære produktionen kraftigt ned i fjerde kvartal i hele verden – efter allerede gennemførte reduktioner tidligere på året. Det forventes, at stålværkerne reducerer produktionen med ca. 30-40 % for at synkronisere udbud og efterspørgsel. Der forventes i år et fald i den globale efterspørgsel efter rustfrit stål på 2 %.

Forventningerne til markedet for rustfrit stål 2009: Der vil i de første måneder af 2009 ikke være nogen stimulering for markedet for rustfrit stål. Markedet når sandsynligvis først bunden i andet halvår 2009. SMR vurderer, at efterspørgslen falder ca. 10-15 % næste år. En hurtig bedring forudsiges i 2010. Det bliver dog først i 2011, at stålmængderne i 2008 overgås. I Europa og Amerika indtræder bedringen noget senere end i Kina og Indien.

Hovedproblemerne for markedet for rustfrit stål: Den økonomiske tillid er fuldstændig forsvundet i hele verden. Markedet for rustfrit stål skades især af to forhold. For det første er priserne på råmaterialer faldet drastisk siden årets begyndelse. Overophedede råmaterialepriser er de seneste måneder vendt tilbage til det normale leje. Stålkøberne måtte af den grund nedskrive lagrene med mindst 30 %. Der var intet incitament i markedet til at købe mere rustfrit stål end nødvendigt i forventning om yderligere prisfald. For det andet faldt slutforbrugsmængderne af rustfrit stål markant, da det begyndte at gå dårligere for den globale økonomi.

Økonomisk baggrund: Den globale økonomi ændrede sig til en recession i fjerde kvartal 2008. Visse europæiske lande (fx Tyskland) var allerede på et tidligere tidspunkt i en teknisk recession. BNP bliver i visse lande endog negativt næste år.

For øjeblikket er stemningen på markedet faldet markant – forretningsklimaet og forbrugertilliden i Europa faldt til det laveste niveau siden først i 1980’erne. I de seneste uger er der kommet dårlige nyheder fra bilindustrien, den kemiske industri, forbrugsgodeindustrien og bygge og anlæg. Projektforretningen er også i problemer, da finansieringen af mange projekter ikke længere er sikret.

Prisudvikling: Basispriserne på rustfrit stål er de seneste måneder fortsat faldet. Forsøg på at holde stålværkernes basispriser stabile var ikke en succes i det aktuelle marked. Der forventes yderligere prisnedsættelser på kort sigt, men markedspriserne vil kunne nå bunden i januar/februar 2009.

Råmaterialer: Nikkel er de seneste uger faldet til et niveau på 10-12.000 US$/t. Det svage marked lægger også et stærkt pres på priserne på Cr, Mo og Fe. Især molybdænpriserne er kollapset siden oktober. Med hensyn til Cr er der stadig plads til yderligere prisfald.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109