Erhvervsforskning sætter fart på robotteknologi
Gode erfaringer med ErhvervsPhD-samarbejder gør, at Aalborg Universitet har startet en kampagne for at få endnu flere erhvervsforskere ud i blandt andet virksomheder inden for robotteknologi, produktion og logistik.
Derfor vil AAU nu i højere grad gå i direkte dialog med landets virksomheder. Det sker blandt andet ved, at universitetet klæder både vejledere og studerende endnu bedre på til at informere erhvervslivet om alle de muligheder, der er i ErhvervsPhD-ordningen – også på lang sigt.
- Det giver virksomhederne resultater internt, men det giver dem også et større økosystem at rekruttere fra. For vælger virksomhederne at satse på udvikling og forskning, så vil det give en sneboldeffekt, fordi højtuddannede vælger at blive i den pågældende landsdel. Det er et generisk kompetenceløft, siger Eskild Holm Nielsen, dekan på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.
En virksomhed, der har fået rigtig meget ud af at have en ErhvervsPhD’er, er Grundfos Holding.
- Hver gang vi har kontakt til en forsker eller studerende fra Aalborg Universitet, bliver der tilføjet viden og nye perspektiver. Det er et frisk pust af viden, overvejelser og analyse set udefra og med andre øjne. Det giver mulighed for refleksion hos os og ændringer i dét, vi gør, fordi den studerende viser os nye vinkler. En ErhvervsPhD løber over en lang periode, hvor der bidrages med input og analyser, der stilles spørgsmål og tilføres ny viden fra forskning og andre virksomheder, så det bliver et dybdegående udviklingsforløb for alle parter. Jeg har oplevet det som meget positivt at have en ErhvervsPhD. Det er et godt bidrag og en anledning til refleksion og opbygning af nye bedre tilgange, metoder og processer. Det kræver, at man investerer tiden i det fra virksomhedens side, men tiden er givet godt ud. Man oplever nemlig som leder, at det at bremse lidt ned og tage nogle mere grundige overvejelser sammen med ”øjnene udefra” åbner nogle nye facetter, som jeg ikke før havde bemærket, siger Karen Touborg, senior director, Grundfos Holding.
Skærpet information
Også hos Innovationsfonden har man gode erfaringer med samarbejde mellem landets universiteter og erhvervslivet, ikke mindst set i et samfundsmæssigt perspektiv.
- Flere analyser viser, at ErhvervsPhD-ordningen er et godt redskab til brobygning mellem forskning og erhvervsliv, der både styrker og perspektiverer universiteternes forskning samt fører til videnudvikling og vækst i virksomhederne. Med AAU’s stærke fokus på samarbejdet med erhvervslivet er det vores overbevisning, at ErhvervsPhD-projekter kan bidrage til at styrke de lokale virksomheder og fastholde højtuddannet arbejdskraft i regionen. ErhvervsPhD-ordningen skal også ses som et led i en udvikling eller en innovationstrappe, hvor kandidatafhandlinger i samarbejde med virksomheder allerede inden kan skabe afsættet for ErhvervsPhD-projekter, og ErhvervsPhD’er på samme måde kan være afsæt for fortsat samarbejde mellem virksomheder og universiteter i regionen, siger Jane Thomsen, programrådgiver ved Innovationsfonden.
Universitetet har allerede gjort en stor indsats for at fortælle virksomheder om ordningen, blandt andet gennem årlige ErhvervsPhD-arrangementer for studerende, virksomheder og universitets ansatte.