23948sdkhjf

Stålprisen vakler stadig

Antidumping-told har presset kinesisk stål ud af Europa, men grossisterne savner fortsat stabilitet.
Siden begyndelsen af 2015 har EU indført antidumping-told på importen af asiatisk – især kinesisk – rustfrit stål. Tiltagene blev sat i verden som et værn mod, at det europæiske marked blev oversvømmet af stål til dumpingpris – stålprisen skulle finde et bæredygtigt og stabilt leje.

Halvandet år efter er missionen kun lykkedes delvist.

- Det har ikke været attraktivt at købe i Kina, fordi vi nu helt tydeligt ser, at asiatiske priser nærmer sig europæiske, så tolden har haft en effekt, siger Henry Hansen, administrerende direktør hos Inox, som dog drysser en smule malurt i bægeret:

- Jeg har ikke set en tydelig, stabiliserende effekt i markedet, som ellers var målet med antidumping-tolden.

Stadig hård værkskonkurrence
Den samme opfattelse har Damstahl. Her oplever man nu, at det fortsat er konkurrencesituationen blandt de europæiske værker, der destabiliserer stålbranchen og derved grossisternes indkøbspriser.

- De europæiske stålværker skulle tjene flere penge, fordi de er beskyttede. Men effekten i form af prisstigninger er udeblevet. De fire europæiske stålværker konkurrerer livet af hinanden, hvis de kan komme til det, siger administrerende direktør Mikael Sthaalros, Damstahl.

Længere leveringstider
På samme tid som indførelsen af antidumping-tolden er der sket en nedskallering af produktionskapaciteten hos de kinesiske stålværker. Og det har haft en virkning på markedet, påpeger Dacapos administrerende direktør, Krisitian Sylvest.

- Udviklingen betyder, at de europæiske værker kan se, at deres ordrebøger bliver fyldte, og leveringen er nu en måned længere, end vi har været vant til i mange år. Det presser basispriserne op, siger direktøren.

Kina er stadig jokeren i kortspillet
Selvom flere aktører i branchen mærker stigende afsætning, afhænger branchens overskudsgrader stadig af, hvordan de kinesiske værker opfører sig. For den største influent på det globale marked for rustfri stål er stadig Kina.

Landet er verdens største producent af rustfri stål, og det er også i verdens mest folkerige land, at der udvindes mest nikkel i verden. Nikkelprisen er den væsentligste faktor i udregningen af legeringstillægget.

Derfor gør den manglende gennemskuelighed af den kinesiske produktion, som er stærkt substitueret, at markedet lynhurtigt kan tage gevaldige spring. Det kan sende grossisternes indtjening på en ny rutsjetur som i 2015.

- Den store ubekendte er Kinas påvirkning af markedet. Kina er verdens største producent, og de taler ikke rent ud af posen, siger Dacapo-direktør Kristian Sylvest.

Læs analysen her:

Stålgrossisterne skrotter katastrofeår



Se hvem der tjente, og hvem der tabte penge sidste år:

Møg-år: Se branchens nøgletal her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078