23948sdkhjf

Råvarekommentar: Kobber - udbuddets år

Trods bekymring for afmatning i amerikansk byggeri – der fik en del investorer til at sælge ud af positionerne i slutningen af 2007 - har pilen på kobbermarkedet næsten entydigt peget op i de efterfølgende seks måneder.
Endnu engang har de nye vækstmarkeder i Asien, Mellemøsten og Latinamerika vist tilstrækkelig styrke til at kompensere for svaghed i OECD.

Svag mineproduktion
Det varmeste emne på kobbermarkedet hidtil i 2008 har imidlertid ikke været de storforbrugende kinesere. Fra årets start har udbudsforstyrrelser stjålet overskrifterne. Vanskelighederne med at sikre en stabil elektricitetsforsyning i Kina – der fra årets start har sat aftryk på de kinesiske aluminiumssmeltere – har også påvirket kobberproduktionen.

Siden er fulgt en endeløs række af rapporter om arbejdsnedlæggelser i minerne, projektforsinkelser pga. mangel på arbejdskraft, energi og andet input og underpræsterende produktion pga. ringere malmkvalitet.

Resultatet af mineselskabernes genvordigheder er ikke udeblevet. Den globale produktion i årets første kvartal faldt 4,6 % i forhold til samme periode i 2007. Sammenlignet med det foregående kvartal faldt produktionen 8 %. Situationen har ikke overraskende tæret på lagrene. LME-beholdningerne er faldet igennem det meste af året.

Stabiliteten af udbuddet vil fortsat være et nøgleord i de kommende måneders prisudvikling på kobbermarkedet. Lagrene er af så begrænset størrelse, at selv mindre produktionsforstyrrelser kan have signifikant destabiliserende effekt.

Seneste eksempel er den nationale strejke i Peru, der i junis sidste dage sendte os over modstanden ved 8.500 dollars. Der forventes priser nær det nuværende niveau over de kommende måneder. Risikoen forbundet med kobbertransporten ud af minerne sætter imidlertid en lille pil op på estimatet.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078