23948sdkhjf

Prodan: Store konstruktioner fylder hallerne

Underleverandøren har travlt med at producere transportværktøj til større og større vindmøllevinger.
Transportværktøjer til vindmøllevinger vokser i takt med, at vingerne bliver længere og længere. Det mærker man hos den østjyske underleverandør Prodan, der producerer værktøj til både lastbils- og skibsfragt.

De nye konstruktioner, som i øjeblikket bliver produceret på fabrikken i Randers, ender med at blive 6,5 meter lange, 4,2 meter brede og 5,5 meter høje, mens vægten nærmer sig 12 ton.

- Konstruktionerne bliver større og større. Samtidig er ordrerne virkelig gået op i kadencen, og det er både MHI Vestas og Vestas, som har sat takten op, fortæller Per Hastrup, administrerende direktør hos Prodan.

Prodan har også tidligere lavet mange større konstruktioner til offshoreindustrien – specielt til vindmøller. Det er alt lige fra transportværktøj til 20 meter høje tårne til Esbjerg Havn, hvor vingerne opbevares, inden de skal afskibes.

Aktiv i udviklingen
Det er kundernes ingeniører, der står for designprocessen.

Nogle gange bliver underleverandøren brugt til sparring, når værktøjet skal udvikles og produceres, og her går kundens ingeniører i dialog med Prodans konstruktører.

- Vi producerer prototyperne og de første styk sammen. Bagefter finder kunden ud af, om det er hensigtsmæssigt, at vi også skal serieproducere konstruktionerne, fortæller Per Hastrup.

I den nye ordre har Prodan været med siden idefasen. Først tegnede kunden de nye og større værktøjer med alle de erfaringer, som kunden har gjort fra tidligere værktøjer. Herefter går Prodans konstruktører med i processen.

- Vi startede arbejdet i efteråret, og nu er vi inde i produktionsfasen. Denne gang har kunden valgt at finde tre producenter – to danske og en tysk producent, fortæller den administrerende direktør og tilføjer, at mange af de store kunder har tre leverandører på de store varenumre.

Direktøren oplever også, at vindmølleproducenterne samtidig stiller større og større krav til sporbarhed og dokumentation hos underleverandørerne.

Krav til dokumentation
For tre år siden udgjorde en enkelt mand Prodans kvalitetsafdeling. Nu er antallet vokset til tre ansatte, og virksomheden jagter en medarbejder mere. Væksten er sket, selvom omsætningen i samme periode kun er vokset med cirka 50 procent, fortæller Per Hastrup.

- Vi har altid skullet dokumentere vores kvalitet, men nu skal vi også have fuld sporbarhed og CE-mærkning. Vores kunder spørger efter leveringsperformance, kvalitetsprocent og reklamationsprocenter. Det var ikke noget, som vi blev spurgt til for tre-fire år siden, siger direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11