23948sdkhjf

Kontrollen kommer: Slut med lovløst bygningsstål

Bøder og salgsstop er blandt sanktionsmulighederne, når kontrollen af bygningsstål for den krævede CE-mærkning går i gang.
I over halvandet år har CE-mærkningen EN 1090 været et obligatorisk krav til bygningsstål, uden kravet blev kontrolleret. Men det er meget snart slut.

For Trafik- og Byggestyrelsen sparker næste uge en oplysningskampagne i gang. Og senest til maj vil den egentlige markedskontrol begynde.

- Vi planlægger i øjeblikket, at kontrolbesøgene skal starte i enten april og maj. Men først sender vi informationsmateriale ud i de første dage af marts, siger Ditte Helene Bang, specialkonsulent ved Trafik- og Byggestyrelsen.

Materialet bliver sendt ud på mail til organisationerne og til de virksomheder, som Trafik- og Byggestyrelsen har identificeret som EN 1090-virksomheder.

Sanktioner på vej
Det er styrelsen, der i samarbejde med sin tekniske rådgiver, Dansk Standard, skal stå for kontrollen ude i marken. Og her vil kontrollanter undersøge, om produkterne er CE-mærket, har ydeevne-deklaration og de krævede certifikater.

- Hvis vi ser overtrædelser, skal de bringes i orden efter reglerne, og så vurderer vi selvfølgelig sagen og håndhæver reglerne. Hvis tingene ikke bringes i orden, kan vi give et påbud om at stoppe
markedsføringen og salget og indstille til en bøde, fortæller specialkonsulenten og tilføjer, at markedskontrollen på det punkt ikke foregår anderledes end styrelsens øvrige markedskontrol af byggevarer.

Følgegruppe med siden efteråret
Den obligatoriske CE-mærkning blev indført i sommeren 2014. I september sidste år blev det første møde om markedskontrollen holdt med en følgegruppe fra branchen, hvor medlemmer har særlige interesser. Følgegruppen er taget med på råd i udformningen af informationsmaterialet.

- Informationsfasen har været længere end normalt på grund af kompleksiteten i EN 1090. Også fordi reglerne har betydning for både store og mindre store virksomheder og rådgivere, fortæller Ditte Helene Bang.

Der blev derfor i efteråret holdt en række informationsmøder om EN 1090.

- Vi har som en del af det informationsmateriale, der sendes ud nu, lavet en række faktaark, der er udarbejdet, så de er ”to the point”. Det betyder, at overskueligheden er i top, og fokus er på de emner, som virksomhederne skal være meget opmærksomme på, siger specialkonsulenten.

Samtidig laver styrelsen også en temaside om EN 1090, der vil blive tilgængelig på Trafik- og Byggestyrelsens hjemmeside.

Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094