Køb af laserskærer kræver analyse
Valget mellem CO2-laser og fiberlaser handler om andet end pladetykkelser. Enhver kunde har individuelle faktorer og behov, som skal tages i betragtning, påpeger Jan Nielsen fra AVN Pladeteknik.
Men der er langt mere end pladetykkelser at tage hensyn til, når der skal investeres i et nyt skærecenter.
Det påpeger Jan Nielsen, som er teknisk salgskonsulent hos AVN Pladeteknik, der sælger Trumpf-laserskærere med CO2-laser og fiber-laser.
Han vurderer, at en del kunder får valgt forkert på laserskæreren, fordi de glemmer at kigge hele vejen rundt om deres behov, før de investerer.
- Ligger 80 procent af dit behov på plader under 4-6 millimeter, så er en fiber sandsynligvis det rigtige valg, men det kræver en samlet analyse, før man vælger. Det handler om samspillet mellem indkøbspris, skærehastighed, kvalitet og den enkelte kundes forbrug af materialer over en årrække, siger Jan Nielsen.
Jan Nielsen peger på, at man eksempelvis med en 8 KW fiberlaser kan skære glimrende i 20 millimeter rustfri og også ok helt op til 40 millimeter, og det kan være afgørende, hvis kravet til maskinen er fleksibilitet.
- Men det går lidt langsommere, og skæresnittet bliver lidt grovere, og så er spørgsmålet jo, hvilken betydning det har for ens produktion, siger han og henviser til, at købet af en laserskærer i sidste ende handler om at skabe det bedste afkast for kunden.
Og det er uanset, om der står fiber eller CO2 på slutsedlen.
- Det er det samlede billede, det handler om, og der er mange derude, der får sig en overraskelse og nogle ekstraudgifter, når først laseren står i produktionshallen, og det eksempelvis viser sig, at der skal kantsliber på efterfølgende for at sikre den rette kvalitet, siger Jan Nielsen.