23948sdkhjf

Støberierne kræver snarlig PSO-løsning

Støberierne i Danmark er under pres på grund af det høje PSO-gebyr, som finansierer den grønne omstilling. Politikerne må snarest finde en løsning, siger Kristian B. Pedersen, der er formand for DSBF - Danske Støberiers Brancheforening.
Kristian B. Pedersen er også administrerende direktør i virksomheden Tasso i Odense, der producerer strengstøbejern. Det bruges i blandt andet hydraulik-, kompressor- og glasindustrien. Vindmølleindustrien er en markant aftager, hvor produkterne anvendes i møllens hydrauliske systemer.

Produktionen af strengstøbejern kræver et højt forbrug af strøm. Sidste år betalte Tasso derfor 3 mio. kr. i PSO-gebyr. Det svarer til 55.000 kr. pr. medarbejder.

- Vores omsætning var på 89 mio. kr. PSO-gebyret udgjorde altså 3,4 procent af omsætningen, så det siger sig selv, at det betyder noget for vores priser og evnen til at konkurrere internationalt, siger Kristian B. Pedersen.

Tasso eksporterer 85-90 procent af produktionen. Og lige som hos de øvrige virksomheder inden for støberibranchen er der en høj andel af ufaglærte ansat i produktionen.

- Støberibranchen er vigtig for Danmark. Det signal vil jeg gerne sende til politikerne. Som situationen er nu, er vi dårligt stillet i forhold til vores udenlandske konkurrenter, siger Kristian B. Pedersen.

Kristian B. Pedersen anerkender, at et flertal i Folketinget har taget et skridt i den rigtige retning ved at lette PSO-byrden for de energiintensive virksomheder med vækstpakken fra 2014. Men der er stadig et stykke vej endnu, før støberibranchen kan konkurrere på lige vilkår.

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt var forleden på besøg hos Tasso. Og han fik et klart budskab med hjem.

- Vi støtter grøn omstilling, men finansieringen er gal. Den grønne omstilling bør i fremtiden blive finansieret via finansloven. Det vil sikre, at der kommer balance i tingene. Der skal jo være plads til os alle, siger Kristian B. Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094