23948sdkhjf

Vibrationer viser vejen for SKF

Optimering gennem vedligehold er blevet standard for de fleste. Når det handler om lejer, er online tilstandskontrol et nøgleord.
Det handler ikke om et lejes pris eller kvalitet, når det skal besluttes, om et givent leje skal overvåges døgnet rundt. Det handler derimod om konsekvenserne af et nedbrud, hvis lejet slides forkert og svigter.

Det er det regnestykke, der er indgangsvinklen, hver gang en kunde skal vælge model for den løbende overvågning af de maskiner og konstruktioner, hvor lejerne spiller den afgørende rolle.

Det fortæller Frank Hasselbalch, som er servicechef hos SKF.

- Det er konsekvenserne af et nedbrud, der afgør, om du skal have det her system. Hos en medicinalproducent kan det være helt afgørende, at en enkelt lille ventilator er 100 procent driftssikker, og så giver det god mening at overvåge den enhed. Fejlen opstår, når man mindst venter det, siger Frank Hasselbalch.

Med på messe
SKF har netop været på offshore-messen O&M Expo i Fredericia, og her blev SKF’s vibrationsbaserede tilstandskontrol præsenteret. Det skete i en opstillet prøveenhed med hele 11 sensorer tilkoblet. Så mange sensorer vil der normalt ikke være tilkoblet en enkel maskine, men tankegangen er den samme.

Der fortages kontinuerligt målinger, via sensorerne, og data kan gemmes med det interval, man ønsker. De data, der måles og opsamles i en SKF IMx monitoreringsenhed, har plads til 16 tilkoblede sensorer. Fra monitoreringsenheden sendes informationer videre til softwaret @ptitude Connect, der er en webbaseret løsning, der kan aflæses af rette specialist.

Rette specialist vil ofte være en vibrationsingeniør hos SKF i Hvidovre. I Hvidovre bliver målingerne behandlet og analyseret samt afrapporteret til kunden. Er der uregelmæssigheder eller fejl på kundens anlæg, afsendes en eventrapport til kunden med anbefalinger om de tiltag, som er nødvendige for at undgå et uplanlagt stop i produktionen. Kunder kan efterfølgende sende de udskiftede komponenter til yderligere analyse hos SKF.

Kan se det meste
Frank Hasselbalch fortæller, at SKF kan hente enorme informationer ud af de kontinuerlige vibrationsmålinger. Det gælder naturligvis på selve lejet, men det gælder også for opretning samt skader på gearindgreb.

- Du kan se præcis hvilket gearindgreb, der er defekt, siger Frank Hasselbalch, der oftest oplever kunder, der overlader selve overvågningen og aflæsningen af data til SKF.

En virksomhed skal op i nærheden af 100 SKF IMx enheder, før det økonomisk bør overvejes at have sin egen gruppe ingeniører til aflæsning af denne her type overvågning, da det kræver løbende opgradering af eget mandskab at lægge lejeovervågningen ind i eget "maskinrum".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141