23948sdkhjf

Råvarepriser rammes næppe af finansiel uro

De seneste dages rutsjeture på det finansielle marked ser ikke umiddelbart ud til at brede sig til råvaremarkedet.
Råvarepriserne reflekterer primært de underliggende udbuds- og efterspørgselsforhold og i mindre grad finansielle flows. Derfor vil et markant fald i råvarepriserne være betinget af, at uroen spreder sig til andre dele af økonomien. Dermed ikke sagt, at den aktuelle situation vil gå råvarekomplekset ramt forbi.

Likvidation af spekulative råvarepositioner fx for at dække tab på aktieporteføljer eller blot for at opnå en stærkt efterspurgt likviditet er en reel risiko. Samtidig vil usikkerheden om vækstudsigter i sig selv påvirke prisudviklingen negativt.

Hvilke råvarer bliver ramt?
De råvarer, der primært bliver ramt, er råvarer, hvor spekulative investorer i perioden optil uroen har opbygget store købte positioner. Her træder specielt råolien i øjnene, hvor antallet af nettokøbte spekulative positioner så sent som i sidste uge lå på det højeste niveau nogensinde. Råolien er siden faldet med godt ni procent.

Guld er også en af de råvarer, der står til at tabe på fortsat uro. De spekulative investorers andel af den samlede åbne position for guld udgør mere end 30 procent. Samtidig ligger de spekulative investorer inde med relativt store købte positioner.

Industrimetallerne vil kun i mindre omfang tabe ved fortsat uro. Her vil det dog primært være som følge af nervøsitet i markedet for væksten i den globale økonomi, idet andelen af spekulative købte positioner i metallerne for tiden ligger på relativt lave niveauer.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078