23948sdkhjf

DI: Åbne skattelister er ren symbollovgivning

Det nye tiltag får hård medfart af både DI og Dansk Erhverv.
Nu kan man via Skatteministeriets hjemmeside se oplysninger om de enkelte virksomheders skattepligtige indkomst og selskabsskattebetaling.

I DI frygter man, at de åbne skattelister stik imod den politiske hensigt kan føre til færre investeringer, reduceret velstand og lavere skatteindtægter.

- Det er ren symbollovgivning. I værste fald vil skattelisterne få den stik modsatte effekt af det ønskede. I stedet for at føre til mere selskabsskat til statskassen, kan de åbne skattelister føre til færre investeringer i Danmark. Og det vil på sigt medføre tab af vækst og velstand - og lavere skatteindtægter, siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup.

Bidrager til yderligere mytedannelse

Ifølge DI´s beregninger bidrog danske virksomheders virke sidste år med 450 mia. kroner til de offentlige kasser. Det svarer til halvdelen af det offentlige budget. Den nye hjemmesiden viser udelukkende betalingen af selskabsskatten, og den udgør under en tiendedel af det samlede bidrag, nærmere betegnet 40 milliarder kroner.

DI forudser, at de åbne skattelister vil forstærke de mange fejlagtige myter om virksomhedernes bidrag til samfundsøkonomien.

- Skattereglerne er dybt komplicerede, og det vil give yderligere mytedannelse når skattelisterne ikke er ledsaget af en grundig forklaring. Det kan være helt naturligt - ja endda til tider samfundsgavnligt - at enkelte virksomheder ikke betaler selskabsskat i en årrække, siger Jacob Bræstrup.

Samtidig peger DI på, at selskaberne herhjemme viser stadig større åbenhed, også om deres skatteforhold.

- Åbenhed kommer helt naturligt i takt med, at kunder og investorer interesserer sig for virksomhederne, og det er en god udvikling. I børsnoterede virksomheder er regnskaberne jo i forvejen offentlige, siger Di´s skattepolitiske chef.

Giver ikke flere kroner i statskassen

Ifølge Dansk Erhverv, så er de åbne skattelister ikke et tiltag, som vil give flere kroner i statskassen, idet alle oplysningerne på forhånd er kendt af SKAT. Samtidig er det et brud med mange års fornuftigt og seriøst skatteligningsarbejde, lyder det fra erhvervsorganisationen:

- Problemet med de åbne skattelister er, at det ikke giver et retvisende billede af erhvervslivets skattebetaling og samfundsbidrag, når man kun offentliggør selskabsskattebetalingen i et tilfældigt år. For virksomhederne bidrager jo både med jobskabelse og med skattebetalinger på mange andre måder som eksempelvis moms, punktafgifter, A-skat for de ansatte samt ejendomsskat. Og ser man konkret på de udenlandsk ejede virksomheder, så udgør de blot 1,2 procent af virksomhedsbestanden, men står for 20 procent af den private beskæftigelse, 24 procent af den private omsætning og 28 procent af eksportindtægterne siger Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Trækker i negativ retning

Dansk Erhverv mener, at de åbne skattelister er endnu et tiltag, der trækker i negativ retning i forhold til at tiltrække nye investeringer og virksomhedsplaceringer i Danmark. Erhvervsorganisationen peger på, at selskabsbeskatningen er meget konjunkturfølsom, og at mange virksomheder lider under nu 4 år med krise.

- Derfor er den bedste måde fremadrettet at sikre flere selskabsskatteindtægter til Danmark at få sat mere gang i væksten og beskæftigelsen herhjemme, siger Dansk Erhvervs skattepolitiske chef.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252