23948sdkhjf

EU-chef grilles af parlamentet om Cypern-kaos

Under en farverig debat fremhæver Jeroen Dijsselbloem EU-landes ansvar for at dæmme op for økonomiske kvaler.
- Du er den mest optimistiske bedemand, jeg har mødt.

Den spidse kommentar fløj ud af munden på parlamentsmedlem Sylvie Goulard, da Jeroen Dijsselbloem, chef for eurogruppen, tirsdag gæstede et møde i EU-Parlamentet, hvor flere parlamentarikere sendte verbale skudslaver mod hollænderen.

Under debatten i parlamentets økonomiudvalg fik Dijsselbloem tørt på for EU's håndtering af Cypern's økonomiske problemer det seneste år.

Det er anden gang, den hollandske finansminister er indkaldt til debat i parlamentet om redningspakken til Cypern, siden han tiltrådte posten i januar.

- Beslutningen om Cypern var uundgåelig og hård, men jeg holder fast i, at den var uundgåelig. Vi er blevet enige om en aftale, der giver Cypern perspektiv.

- Gælden bør være bæredygtig. Nogen spørger, hvorfor vi ikke har betalt hele Cyperns redningspakke? Det ville have efterladt Cypern med enorme lån, som det aldrig ville være i stand til at betale tilbage, siger Jeroen Dijsselbloem.

Lånepakken er skruet sammen, så Cypern får 10 milliarder euro fra EU-systemet og Den Internationale Valutafond (IMF), mens den lille middelhavsø selv skal fremskaffe 13 milliarder euro.

Det tog 10 måneder, efter at Cyperns tidligere præsident formelt bad verden om økonomisk hjælp, før eurozonens finansministre for en måned siden godkendte betingelserne for redningspakken.

- Mange af de problemer skulle have været håndteret tidligere. Det er op til medlemslandene at se problemerne tidligere og tillade EU at gribe ind.

- Hvis vi tidligere havde nået en konklusion for, hvor store problemerne var i de to store banker, kunne vi have reageret tidligere, siger Dijsselbloem.

Under debatten var parlamentsmedlemmerne særligt utilfredse med, at Dijsselbloem ikke ville afsløre detaljer fra mødet, hvor eurogruppen for en måned siden blev enig om betingelserne for redningspakken.

Flere parlamentarikere krævede svar på, hvilken holdning de enkelte eurozonelande havde til redningspakken.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328