23948sdkhjf

Erhvervsskolereformen er et godt skridt på vejen

Indlæg af uddannelseschef Finn Kyed, DS Håndværk & Industri.
Danmark har brug for, at mange flere unge tager en erhvervsuddannelse for at dække behovet for dygtige faglærte i fremtiden, og den nye aftale om erhvervsuddannelserne "Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser" er et godt skridt på vejen.

Der vil i de kommende år blive behov for langt flere faglærte medarbejdere i industrien og håndværket – ellers vil vi halte bagud og tabe terræn. Det er en overset karrierevej, som giver de unge mange muligheder.

Alt for mange unge vælger i dag det almene gymnasium i stedet for en erhvervsuddannelse. 18 % af de gymnasieelever, der blev studenter i 2001, har efterfølgende taget en erhvervsuddannelse, og det har selvsagt kostet samfundet mange penge. Det er på tide, at vi i Danmark erkender og handler på, at en praktisk orienteret uddannelse f.eks. som smed eller industritekniker er mindst lige så attraktiv og samfundsgavnlig som en akademisk uddannelse.

Men vi skal huske at se uddannelse som en helhed og ikke som opdelte søjler uden sammenhæng. Det er vigtigt, at den unges uddannelsesvej uanset længde og uddannelsesretning bliver så kvalitativ som overhovedet muligt. Derfor må reformen på erhvervsuddannelsesområdet ikke ses isoleret fra reformen på folkeskoleområdet – de skal ses i en helhed med virksomhederne, aftagerne af de færdiguddannede, som den helt centrale fælles overlægger.

Folkeskolen skal gøre de unge parate til en efterfølgende ungdomsuddannelse, og erhvervsuddannelserne skal gøre de unge klar til et job på arbejdsmarkedet og eventuel videreuddannelse.

Og for at det skal lykkes, skal skoler og virksomheder indgå et mere forpligtende samarbejde, som skal starte tidligt i skoleforløbet. Kontakten mellem virksomhed og skole skal inspirere til faglig indlæring f.eks. med opgaver, der tager udgangspunkt i praktiske situationer i virksomheden. Det vil gøre eleverne mere motiverede for læring samtidig med, at de får indblik i det arbejdsmarked, hvor de senere skal finde et job.

Et tættere praksisnært samarbejde mellem folkeskoler og lokale virksomheder vil også bidrage til, at gymnasiet fremover ikke bare er et blindt standardvalg for alt for mange unge. Vi har brug for dygtige og topmotiverede elever, der ser erhvervsuddannelserne som et naturligt uddannelsesvalg, der fører til en spændende karrierevej.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11