Stålkommentar: Suk og økologiske katastrofer
Højreorienterede populister sætter sig på pladserne i Bruxelles, der er igen vækst i Europa og stålforbruget i verden har slået rekord.
- Lettet over at det ikke blev værre, siger en tysk analytiker. Mange havde regnet med endnu større tilbageslag for de etablerede EU-venlige partier. Samtidig advarer en amerikansk tænketank om, at det nye parlament kan gavne Putin, hvis det bliver en EU-skeptisk alliance mellem højreekstreme og radikale venstrepartier.
Tænketanken konstaterer også, at handelspolitikken berøres, eftersom der i flere lande findes både højre- og venstrepartier, som er kategorisk imod en transatlantisk frihandelsaftale. Et eksempel på det er højreekstreme Le Front National, EU-valgets vindere i Frankrig, som siger, at det er beskyttelse mod globalisering, deres vælgere vil have.
Nu er der igen så småt vækst i EU, selvom fremgangen dog stadig er skrøbelig, konstaterer EU-kommissionen. Kommissionen præsenterede i starten af juni sin årlige anbefaling for hvert medlemsland. Danmark, som stod på EU´s overvågningsliste på grund af alt for stort budgetunderskud, har forbedret økonomien og behøver ikke længere den strenge overvågning, mener kommissionen.
Sverige får høje karakterer, blandt andet for deres konkurrencedygtighed, men det svenske boligmarked med voksende strukturelle ubalancer og en privatgæld, som overstiger husstandens disponible indkomst med 160 procent, er foruroligende. Det kan blive et problem, advarer kommissionen, hvis økonomien udvikler sig negativt, og boligpriserne falder, samtidig med at renten stiger. De anbefaler strengere handling fra den svenske regering.
5,7 kilo mere stål pr. indbygger
Stålforbruget i verden slog igen rekord, med 50 millioner ton højere i 2013 end i 2012, rapporterer World Steel Association. Det er en stigning på 3,6 procent og betyder, at verden øgede sit forbrug med 5,7 kilo stål pr. indbygger i snit. I Europa øgede Tyrkiet kraftigt og nåede med 415 kilo pr. indbygger en tredjeplads efter Tjekkiet og Tyskland. Tallet kan sammenlignes med Kina, hvor forbruget lå på 515 kilo i 2013 efter at have øget med over 100 kilo pr. indbygger de seneste fem år, konstaterer Steel Business Briefing (SBB).
Kina blev med 46,8 millioner ton verdens største nettoeksportør (det vil sige eksport minus import) af stål i 2013, rapporterer SSB; efterfulgt af Japan og Ukraine (23 millioner ton). EU-landene (EU27) importerede 30,8 millioner ton.
Kina har ikke noget valg
Stålproducenten ArcelorMittal, som er verdens største, vurderer, at Kina bliver den drivende kraft når det gælder økologiske initiativer.
- Jeg tror ikke, Kina har noget valg, siger ArcelorsMittals forsknings- og udviklingsdirektør Gregory Ludkovsky.
- Landet er på grænsen til økologisk katastrofe. Ofte er sigtbarheden dårlig, og man kan knap nok trække vejret.
Han blev interviewet af SBB i slutningen af maj samtidig med, at den kinesiske regering besluttede at skrotte 6 millioner biler inden årsskiftet, fordi de ikke lever op til udledningsværdierne. En rapport fra miljømyndighederne i Kina peger på, at 31 procent af udslippene i Peking kommer fra biler. For fem år siden var der bare 10 procent højstyrkestål i biler, nu er det tal fordoblet, og det gælder verden over, konstaterer Ludkovsky.
- Fordelen med stål sammenlignet med andre materialer, der også gør bilerne lettere, er, at bilproducenterne, ved at bruge stål, kan nå målet om at mindske brændstofforbruget til absolut lavest mulige omkostninger for slutbrugerne, siger han.
Fra ArcelorMittal kommer også Robrect Himpe, som er ny direktør for Eurofer, de europæiske stålværkers brancheorganisation. Han fremhæver behovet for en realistisk energi- og klimaplan for at skabe rammerne med mulighed for, at Europa kan vokse på flere måder; ikke den ”One size fits all” som Himpe mener, at den nuværende plan er. Efterspørgslen ser ud til at stige i Europa (2-3 procent pr. år), siger han til SSB. Men der er fortsat svagheder, som stålindustrien må håndtere. Blandt andet for høje energiomkostninger i forhold til konkurrencen udenfor EU.
Den europæiske handlingsplan for stål præsenteres i slutningen af juni, informerede EU-kommissionen ved European Steel Day, som SBB rapporterer fra. Stålindustrien er en strategisk sektor i Europa, og det vil fremgå af planen, at vi har forstået det, siger kommissionens talsmand. Opmuntrende at høre, mener Himpes repræsentant Wolfgang Eder i sin kommentar. De fire kommende år bliver afgørende for stålindustriens fremtid, og benytter man ikke den mulighed nu, kan det være for sent for hele stålsektoren i Europa.
På EU-kommissionens hjemmeside kan man nu læse, at de har fået en formel ansøgning på SSAB´s køb af finske Rautaruukki den 22. maj, og at 1. juli er tænkt som skæringsdato for kommissionens beslutning.
Priserne har stabiliseret sig og makroøkonomien ser fremadrettet positiv ud i flere lande. For de stålproducenter der døjer med dårlig lønsomhed, giver det lidt luft under vingerne, og de varsler prisstigninger. Det konstaterer MEPS European Steel Review i deres rapport for maj.
Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk