23948sdkhjf

Dansteel og Bladt skal lave lettere vindmøllefundamenter

Det britiske Carbon Trust-projekt PISA går sammen de to danske stålvirksomheder om et forskningsprojekt, der går ud på at udvikle lettere fundamenter for at reducere prisen på offshore vindenergi.
NLMK DanSteel og Bladt Industries skal levere stålpæle til tests i stor målestok, hvor pælenes evne til at modstå lateral belastning skal efterprøves; det sker som et led i Carbon Trusts PISA-projekt ("Pile Soil Analysis", det vil sige analyse af pæle og jordbundsforhold). Projektet, der er ledet af Dong Energy, er udviklet under Offshore Wind Accelerator (OWA)-programmet, hvor otte virksomheder har slået sig sammen for at bringe prisen ned på offshore vindenergi.

Målinger foretaget ved etablerede offshore-anlæg viser, at de geotekniske designmetoder, der bliver benyttet, er meget konservative. Gennem de sidste ni måneder er forskere fra Oxford Universitet, Imperial College i London og University College i Dublin nået frem til en ny designmetode. Men før den kan benyttes i praksis, er det vigtigt at få efterprøvet metoden med test af fundamentpæle i stor målestok.

Vægten er kritisk
PISA-pæletestene bliver udført på land ved Dunkerque i Nordfrankrig og ved Cowden i Storbritannien - to sites, som tilsammen er meget repræsentative for det mest af geologien i Nordsøen. En hel række pæle i forskellige størrelser bliver testet for at få en dybere indsigt i, hvordan jordbundsforhold bliver påvirket af belastningen.

- Dette forskningsprojekt bidrager til udviklingen af lettere offshore vindmøllefundamenter, hvilket vil nedbringe prisen på offshore vind. Vægten er kritisk for omkostningsniveauet, da både anlæg og fremstilling af moderne fundamenter kræver særligt specialudstyr, siger Tove Feld, der er vice president i Dong Energy Wind Power.

- Vi skal have nedbragt prisen på offshore vind i en fart for at sikre os, at udviklingspotentialet bliver udnyttet. Dette projekt er et afgørende springbræt for at opnå lavere vægt og pris på fundamenter, forklarer Jan Matthiesen, der er direktør for Carbon Trusts Offshore Wind Accelerator-program.

Værdifuld indsats af leverandører
Stålproducenten NLMK DanSteel og fundamentleverandøren Bladt Industries er kommet med værdifulde bidrag til dette forskningsprojekt. En ny designmetode for offshore monopæl-fundamenter bliver udviklet i regi af PISA-projektet, som er ledet af Dong Energy. Monopæl-fundamenterne vil blive fremstillet af Bladt Industries med stål leveret af NLMK DanSteel.

Da PISA-projektet er med helt fremme inden for forskningen, er der brug for leverandører, som kan levere skræddersyede serviceydelser og produkter. Derfor er alle leverandører til projektet blevet udvalgt gennem en udbudsproces, der har haft fokus på konkurrencedygtighed inden for kvalitet af leverancer og pris.

Resultaterne af PISA-projektet vil blive afprøvet på prototyper i stor målestok sidst på året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.344