23948sdkhjf

Hesø udvikler specialanlæg til europæisk producent

Vejle-virksomheden har netop konstrueret et in-line vaskeanlæg med integreret ultralyd til behandling af metalemner. Kunden er en stor europæisk producent i bilindustrien.
Vaskeanlægget skal bruges til afrensning af nyproducerede emner i sintermetal, og selvom den jyske virksomhed er en af de førende på feltet i Europa, har man ikke tidligere konstrueret et anlæg med ultralyd. Direktør Kristian Pausgaard var da også i tvivl om projektet:

- Ærligt talt, så vidste vi ikke, om det kunne lade sig gøre. Ultralyden skulle være en integreret del af en stor tunnelvasker, hvor emnerne placeres på et gennemløbsbånd, hvorefter de bliver vasket og ultralydsbehandlet. Udfordringen havde været til at overse, hvis delene blev placeret i en kurv og kørt gennem vasken, men det skulle være et in-line anlæg, siger Kristian Pausgaard og tilføjer, at behandling med ultralyd bearbejder en overflade mere effektivt end almindelig spulevask.

Hos Hesø havde man tidligere eksperimenteret med ultralyd, men kun i mindre målestok. Derfor blev projektet betragtet som en investering i egne kompetencer, da udviklingsdelen var særdeles omfattende:

- Vi har brugt rigtig mange timer på projektet, og den endelige pris er i den lave ende i forhold til opgavens størrelse, fastslår direktøren og fortæller videre, at det færdige anlæg blev faktureret til 1,4 mio. kr. inklusiv projektering og udvikling.

Kort produktionstid
En stor tunnelvasker har typisk en produktionstid på 12 til 14 uger, men dette anlæg skulle leveres på 10 uger. Derfor var det nødvendigt at trække på ekspertise udefra. Et tysk firma kunne levere ultralydskomponenterne og samtidig give input til, hvordan de skulle integreres i anlægget. Pausgaard forklarer:

- Den sparring var guld værd. Emnerne skal for eksempel vende rigtigt på gennemløbsbåndet, når de skal gennem ultralydsvasken, og de havde nogle gode forslag som fungerede i praksis. Små detaljer gjorde forskellen. Selve maskinen havde vi selv styr på.

Den jyske virksomhed blev etableret i 1989, og over 60 procent af omsætningen ligger uden for Danmarks grænser. Udover det selvstændige søsterfirma i Tyskland er der forhandlere i det meste af Europa. De relaterede selskaber Cleentek Ltd. og Cleentek A/S står for salget i henholdsvis England og Danmark, mens al projektering og produktion foregår i Vejle. Kristian Pausgaard er meget bevidst om, at den nylige leverance åbner op for nye muligheder, især i udlandet:

- Vi skal selvfølgelig ud i verden for at fortælle, at vi nu kan lave et anlæg med ultralyd. Vi har forhørt os rundt omkring, og vi er ikke stødt på andre producenter, som har fået et in-line anlæg i stor dimension til at fungere. Så vi er ret sikre på, at vi er de første, slutter Kristian Pausgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083