23948sdkhjf

Dansk håndværk i Norges Storting

Det norske Storting har fået et markant, dansk islæt. Det er nemlig to danske virksomheder, der har produceret de talerstole, som de norske politikere bruger.
Talerstolene er designet af islændingen Eytor Sigurbergsson, der bor i Oslo. Han ledte med lys og lygte efter norske underleverandører, der kunne hjælpe ham med selve produktionen og måtte til sidst give fortabt og kigge mod Danmark.

Her kom han i kontakt med Lystrup-virksomheden Rutec Metalforarbejdning, som selvfølgelig var frisk på at kaste sig ud i opgaven.

Sagde ja til totalleverance
Talerstolen er dels opbygget af et metalskelet og dels beklædt med træ, og oprindeligt var det planen, at Rutec skulle tage sig af hele produktionen.

- Vi havde sagt ja til en totalleverance, men Eytor var lidt under tidspres, og da han havde erfaringen og en lokal snedker, der kunne lave træarbejdet, blev vi enige om, at vi kun skulle tage os af ståldelene, forklarer Lars Thuesen fra Rutec Metalbearbejdning.

Lystrup-virksomheden har god erfaring med specialmøbler, og man har blandt andet leveret dirigentpodier til DR’s Koncerthus og er lige nu i gang med en lignende ordre til Operaen i København.

Søgte hjælp til overfladebehandling
Stålskelettet til talerstolene fremstillede Rutec selv, og det krævede blandt andet en ekstra kraftig kerne, der kunne gardere taleren mod skydevåben i nødstilfælde.

Men da det kom til overfladebehandlingen af stolene, rakte Lars Thuesens kompetencer ikke langt nok, og han måtte selv ud på det danske underleverandørmarked og hente assistance.

- Jeg ledte land og rige rundt for at finde en, der kunne levere en særlig mat lak, som var et krav fra Eytor, og der fandt jeg frem til 3N Lakering, forklarer Lars Thuesen.

Opgave der stikker ud
Hos 3N Lakering er Morten Fuhlendorff Nielsen ikke den, der siger nej til en specialopgave, og han var helt klar på at hjælpe Lars Thuesen og Rutec Metalbearbejdning.

- Det var jo ikke nogen stor opgave, men alligevel var den interessant, fordi den stikker lidt ud, så den var vi helt med på, siger Morten Fuhlendorff Nielsen, og fortsætter:

- Vi har stået for overfladebehandlingen af de rustfri stålelementer. De er blevet sandblæst meget groft og har til sidst fået en meget mat klarlak, der blandt andet gør, at det ikke reflekterer, når man fotograferer med blitz.

Jagter flere ordrer
Tilbage i Norge blev i alt fem stole afleveret for lidt mere end en måned siden, og både Eytor Sigurbergsson og aftagerne i det norske Storting var meget begejstrede for resultatet.

Succesen har faktisk været så stor, at den islandske kunstner nu vil forsøge at sælge designet til andre lande – og stolene skal selvfølgelig produceres i Danmark.

- Tanken fremadrettet er, at vi skal tage hånd om det hele, både stål- og snedkerarbejde, og derudover har vi lovet at finde mulige kunder til dem herhjemme, siger Lars Thuesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109