23948sdkhjf

Kritiske øjne hjælper Olsen igennem

Et bestyrelsesmedlem holder ikke længe hos Olsen Metaltrykkeri, som i 12 år har haft professionel bestyrelse. Og det er lige præcis meningen.
Stig Nalbandian, Olsen Metaltrykkeri anbefaler, når du skal finde et bestyrelsesmedlem:
  • Søg eventuelt det grå guld. Mange, der har trukket sig tilbage fra arbejdslivet, har masser af erfaring, som de gerne vil dele.
  • Find eventuelt en partner fra en anden virksomhed, som selv kan have fordel af et partnerskab, som indebærer et stykke bestyrelsesarbejde.
  • Vær ikke bange for at søge uden for metalbranchen. Sommetider er det nøjagtigt de samme udfordringer, man kan have i en helt anden branche.
  • Afstem med et bestyrelsesmedlem, at I er i øjenhøjde, og at bestyrelsesmedlemmet ser tingene i realistisk perspektiv, så man ikke får en bestyrelse, der bygger urealistiske luftkasteller.
  • Sørg altid for at have en bestyrelse, der er relevant for virksomheden i den nuværende situation og skift ud i bestyrelsen, når situationen kræver en anden type medlem, eller når inspirationen er løbet tør. Bestyrelsesmødet må aldrig blive et harmløst kaffemøde.
Da Stig Nalbandian i 2002 skulle overtage familievirksomheden Olsen Metaltrykkeri fra sin far Frans Nalbandian, blev der indsat et professionelt bestyrelsesmedlem for at hjælpe med generationsskiftet. Og en professionel bestyrelse har der været siden.

- I sådan en familiesituation var det en uvurderlig hjælp, at der var nogen til at stille de kritiske spørgsmål, så man sikrer sig, at alting bliver vendt. Det er for eksempel ikke en far, der siger til sin egen søn, at han ikke har de ledelsesmæssige kompetencer, som der kræves, hvis det er nødvendigt at sige.

Og efter generationsskiftet i 2002 er den professionelle bestyrelse kommet for at blive. Dog ikke den nøjagtigt samme bestyrelse, og det er helt bevidst.

- En klog mand sagde engang, at det som bragte dig op på nuværende udviklingstrin ikke nødvendigvis er det, der kan bringe dig op på næste trin, siger Stig Nalbandian.

Ny bestyrelse til ny situation
Derfor holder et professionelt bestyrelsesmedlem hos Olsen Metaltrykkeri i to til tre år, før der sker en udskiftning sted. Det er forventningsafstemt helt fra starten. Én bestemt udfordring for virksomheden kræver sin egen særlige profil.

Og det var derfor, at det var en ny sammensætning, som nogle år senere skulle drøfte nye kundesegmenter og iso-certificering, og det var igen en ny bestyrelse, sammensat til lejligheden, der senere skulle drøfte en ny forretningsplan og definere virksomhedens styrker og mission.

Men uanset hvad udfordringen har været, så har Stig Nalbandian haft stor gavn af, at der har været friske og kritiske øjne på virksomheden, og senest i efteråret hjalp bestyrelsen med at skubbe tingene på plads for ham i en situation, hvor virksomheden stod i stampe, selv om han både knoklede og ansatte.

- Det var enormt frustrerende. Jeg følte, jeg fik mere og mere travlt, men så gik det op for mig, at jeg påtog mig for mange driftsopgaver. Vi drøftede det på bestyrelsesniveau og gik i gang med et ledelsesuddannelsesforløb. Vi havde glemt, at organisationen skulle følge med, når der sker forandringer, og at beslutninger skal kunne træffes af mellemledere.

Brug og byg netværket
Han har selv fundet sine bestyrelsesmedlemmer i netværket. Man kan altid hyre et professionelt bestyrelsesmedlem, som lever af at sidde i bestyrelser, men ifølge Stig Nalbandian er der andre muligheder at trække på. Han vil ikke fortælle, hvor meget han udbetaler i honorarer.

- Men vi har ikke været så gavmilde, vover han at sige.

- Man kan finde en partner, som selv kan få noget ud af det og opnå nogle synergier mellem virksomhederne. Det kan også være nogle, som har trukket sig tilbage, men som har en masse værdifuld erfaring, og som gerne vil være med på sidelinjen, og som ikke er ublu i deres krav. Det er også en rigtig god sideeffekt, at man styrker sit netværk. I Danmark skal vi leve af at stå sammen,

Undgå en nikkedukke
For en ejerledet virksomhed som Olsen Metaltrykkeri betyder det meget, at der er forståelse for, at det er en ejerledet virksomhed. Det kræver en anden tilgang, end hvis det var en kapitalfond, der ejede den.

- Som ejerleder er man hundrede procent engageret i det, man laver, og det er virksomheden, som hele ens eksistens bygger på. Derfor vil man som direktør i en anden type virksomhed måske have lidt større risikovillighed, end jeg kan have. En ejerleder er på godt og ondt en enehersker, som i den sidste ende tænker på at sikre sin egen pension med virksomheden, siger han.

Derfor mener han også, at det kræver en figur med gennemslagskraft til at bide skeer med en ejerleder, når et bestyrelsesmedlem skal udpeges.

- Det hjælper ikke, hvis det eksterne medlem er en nikkedukke, der bare billiger alle de beslutninger som ejerlederen tager.

Artiklen er en del af temaet Bestyrelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11