23948sdkhjf

Samlekursus gør stadig flere virksomheder klar til CE

Der er øget tilstrømning til uddannelsen til national svejsekoordinator i år, meddeler uddannelsens udbyder.
Uret tikker i metalbranchen, som 1. juli 2014 skal leve op til skrappere kvalitetskrav, når alle stålkonstruktioner til byggeriet skal CE-mærkes.

Det kan mærke hos Metal College Aalborg, som udbyder den særlige efteruddannelse til national svejsekoordinator.

Uddannelsen har eksisteret siden 2011, og hidtil har 91 kursister forladt skolen med diplom. Men i år, hvor skæringsdatoen truer, er der stadig større tilstrømning. 60 kursister er nu i gang, og i marts starter endnu et hold, fortæller Jan Starberg Jespersen, som er faglærer og uddannelsesleder på uddannelsen.

Dermed ventes antallet af nye nationale svejsekoordinatorer at blive mere end fordoblet i løbet af 2014.

Fra kort til længere kursus
I 2011 startede man et kursus på en enkelt uge for at informere om, hvordan den enkelte virksomhed bliver klar til den lovpligtige CE-mærkning.

Egentlig kom det bag på Metal College Aalborg, hvor stort et behov for opkvalificering, som der var ude i branchen, fortæller Jan Starberg Jespersen, som er faglærer og uddannelsesleder på uddannelsen national svejsekoordinator.

- Allerede med det første hold kunne vi se, at der var behov for langt mere svejseteknisk indsigt hos kursisterne og mere behov for indsigt i, hvordan et kvalitetsstyringsprogram opbygges, siger Jan Starberg Jespersen.

Således blev et ugekursus udvidet til et halvårskursus. Et helt kursus, der især skal opkvalificere smede, så deres kompetencer lever op til de krav, som kræves af CE-mærkede producenter. Et uddannelsesforløb, som Metal College Aalborg har tilrettelagt i samarbejde med Undervisningsministeriet.

Ifølge Jan Starberg Jespersen har man spurgt virksomhederne, hvordan det er mest optimalt at tilrettelægge tiden, og uddannelsen strækker sig over et halvt år, men med otte korte undervisningsmoduler, som typisk varer mellem tre og fem dage.

Efter en række skoledage følger typisk tre uger med praktisk afprøvning på kursistens arbejdsplads.

Fra klejnsmed til svejsetekniker
For at kunne CE-mærke sine stålkonstruktioner gyldigt skal man opnå et EN 1090-certifikat, som viser, at virksomheden kan leve op til den fælles europæiske standard for kvalitetsstyring. I EU-reglerne hedder det, at man enten skal have en medarbejder med svejsetekniker-uddannelse eller "tilsvarende nationale kvalifikationer". Og deraf har man fundet betegnelsen "national svejsekoordinator".

Med den pakkeuddannelse, som består af otte AMU-kurser, vil Metal College Aalborg give kursisterne de kvalifikationer, som der kræves for at kunne lede en kvalitetsstyring i en svejsesmedje i henhold til EN 1090-standarden. En klejnsmed vil kunne blive opkvalificeret, så kompetencerne svarer til en svejseteknikers niveau, og dermed vil den opkvalificerede klejnsmed kunne stå for den svejsekoordination, som der kræves for at opnå certifikat.

- Man vil for eksempel lære at se de muligheder, som findes i en bestemt svejseopgave, så man kan vælge den mest optimale løsning både produktionsmæssigt og ud fra et økonomisk synspunkt, siger Jan Starberg Jespersen, som er faglærer og uddannelsesleder.

Uddannelsen blev ifølge Jan Starberg Jespersen startet, fordi man øjnede et behov hos mindre virksomheder for hurtig og billig opkvalificering, men også mellemstore virksomheder benytter tilbuddet.

En overgangsperiode slutter endegyldigt i år

Kravet om CE-mærkning skulle have trådt i kraft allerede 1. juli 2012, men da man i flere EU-lande beklagede sig over, at man ikke have opkvalificeret sig i tide, så anbefalede EU's byggeudvalg at udvide skæringsdatoen med to år, således at den har løbet fra 1. januar 2011 og løber til 1. juli 2014.

Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078