23948sdkhjf

Dansk Metal: Øget produktivitet skal man investere i

Dansk maskinpark savner investeringer. Branchens parter er enige om behovet, men ikke helt enige om årsag og diagnose.
Tynde ordrebøger har bremset nye maskininvesteringer, men en forældet maskinpark sænker produktiviteten.

Det mener man i Dansk Metal, som har lavet en rundspørge blandt 2.000 tillidsrepræsentanter i metalvirksomhederne.

I rundspørgen angav 64 procent, at produktiviteten vil kunne øges, hvis man moderniserede maskinparken. 38 procent angav, at investering i automatisering ville forbedre produktiviteten, og disse to svarmuligheder var netop de hyppigst valgte hos de adspurgte tillidsrepræsentanter.

Utryghed hæmmer investeringerne
Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal påpeger, at det er udtryk for, at branchens maskinparken har kendt bedre tider.

Den tendens påpeger han, at der er belæg for i meldinger fra Nationalbanken og Det Økonomiske Råd.

- Når der er utryghed om fremtidens afsætningsmuligheder, så afholder det virksomhederne fra at investere, og vi ved også, at små og mellemstore virksomheder stadig har svært ved at skaffe finansiering, selv om de har gode projekter, siger Allan Lyngsø Madsen.

DI: Ikke bare finanskrisens skyld

I Metal- og Maskinindustrien, som er en del af Dansk Industri, er man enig i, at der investeres for lidt, og chefkonsulent Christian Eskelund-Hansen er enig i, at det er på bekostning af produktiviteten. Han mener dog, at det er et problem, som har med langt mere at gøre end den nært udbrudte finanskrise.

- Det er et længerevarende og strukturelt fænomen, som startede allerede i 1995, hvor investeringerne begyndte at falde gevaldigt, siger han.

- Høje omkostninger hæmmer investeringslysten. Den stigende internationalisering har placeret flere hovedkontorer uden for Danmark, og når man skal vælge et land at investere i, så vælger man landet med mere gunstigere rammevilkår, siger Christian Eskelund-Hansen, som efterlyser en generel sænkning af skatteniveauet som den primære kur.

- Nu har man for nylig evnet at sænke både selskabsskatten og personskatten, og det hilser vi velkommen, siger han.

Svært at få lån
Men ellers er han enig med Dansk Metal i, at det er urimelig svært at få finansiering.

- Før krisen var risikovilligheden måske for stor, men er den ikke for lille nu?, spørger han retorisk.

- Der er en tendens til, at man kun vil spille sikre heste, men så er der altså ikke meget tilbage at spille på i Danmark. Det er de mindre og mellemstore virksomheder, som især udgør vækstpotentialet.

Artiklen er en del af temaet Produktivitet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094