23948sdkhjf

Fremtidens landbrugsmaskiner skal tale sammen

Der kan spares både penge, ressourcer og tid under høsten, hvis de forskellige markoperationer og maskiner kan koordineres optimalt. Det skal et nyt treårigt forskningsprojekt udvikle værktøjer til.
Landbrugserhvervet har gennemgået en massiv udvikling for at imødekomme krav til øget produktion af billige fødevarer af høj kvalitet. Krav, der primært har betydet stadig større og mere produktive enkeltmaskiner.

I nutidens komplekse landbrugsbedrifter ligger der dog et stort og uudnyttet potentiale i at planlægge og optimere samspillet mellem de enkelte maskiner i stedet for bare at opskalere maskinerne.

Et system af systemer
Aarhus Universitet er gået sammen med den globale producent af landbrugsmaskiner Agco om at videreudvikle den allerede omfattende forskning i logistisk optimering og driftsledelse inden for markoperationer. Målsætningen er et innovativt kommercielt produkt, som optimerer hele logistikkæden i enhver høstoperation. På tværs af alle involverede køretøjer, maskiner og systemer.

- Vi tror, at kombinationen med analytisk optimering af logistikken og en modelleringstilgang med et system af systemer kan resultere i nye produkter, som kan optimere landbrugsoperationerne i fremtiden, udtaler Peter Gorm Larsen fra Aarhus Universitet.

Agco, som udvikler og producerer landbrugsmaskiner under mærker som Fendt, Massey Ferguson og Valtra, er i dette projekt repræsenteret via den danske udviklingsafdeling i Randers.

Samlet produktivitet i højsædet
Agco har en klar strategi for udviklingen og implementering af stadig mere avancerede sensorteknologier på maskinerne. Dertil udvikles en tilhørende dataplatform, der kan opsamle og udveksle data med andre maskiner på bedriften. Platformen skal ideelt set også kommunikere med eksterne leverandører og aftagere af produkter til landbrugsdriften, så bestilling af gødning og afgrøder samt afsætning af korn kan gøres automatisk.

- I fremtidens intelligente landbrugssystemer vil det ikke være optimeringen af de enkelte maskiner, der er i højsædet, men derimod produktiviteten af det samlede landbrugssystem, udtaler Morten Bilde fra Agco, og fortsætter:

- For at skabe værdi af nuværende og fremtidige sensorer og dataplatforme er det altafgørende, at der udvikles intelligente og brugervenlige systemer til at støtte landmanden i sin beslutningstagen og maskinkoordinering. Vi bombarderer allerede landmanden med data og informationer om maskiner og afgrøder, men uden systemer, der udnytter denne datastrøm til aktivt at optimere produktionen, er værdien heraf minimal. Det, der betyder noget for landmanden, når sæsonen er omme, er tallene på bundlinjen.

Projektet er støttet med 5 mio. kr. af Højteknologifonden.
Læs mere om: agco
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079