23948sdkhjf

Klumme: Viden(s)samarbejde – hvorfor er det så svært

Overskriften taler måske sit eget sprog. Selv det højt estimerede program Word fra verdens største softwareproducent Microsoft har svært ved ordene Viden og Samarbejde, når de kombineres.
Såvel Vidensamarbejde som Videnssamarbejde markeres som forkerte ifølge stavekontrollen – og minimum en af stavemåderne må jo være korrekt. Måske skyldes fejlmarkeringen ikke problemer med stavemåden, men at ordet forekommer ukendt.

På samme måde, som med stavningen, så lader det til, at selve begrebet har svære kår såvel i Danmark, som i de lande vi normalt sammenligner os med. På engelsk kaldes teknologimodningsprocessen mellem universitetsforskningen og den industrielle anvendelse af nye teknologier for ”Valley of Death”. Betegnelsen ”Valley of Death” er meget betegnende, da det er på netop dette tidspunkt, at absolut flest nye teknologier dør. Nye spændende teknologier dør oftest omkring Teknologimodenhedsniveau (Technology readiness Level) 4-7, når viden skal bringes fra universitetsmiljøerne til industrien. Og her kommer ordet viden(s)samarbejde ind i billedet. Lige som med stavemåden, så er det ikke ligetil at få denne proces til at fungere i praksis.

Efter min mening, er det ikke universiteternes eller virksomhedernes skyld, at ny viden ofte havner i ”Valley of Death”. Det er derimod et spørgsmål om, at brobygning over ”Valley of Death” er en disciplin, der både kræver en fokuseret og specialiseret indsats, og at denne indsats ikke nødvendigvis ligger naturligt hos hverken industrien eller hos forskerne på universiteterne. Såvel i nationalt og internationalt støttede forsknings- og udviklingsprojekter har det tidligere været nærmest uhørt at have en professionel brobygger med i projektkonsortiet. I DAMRC har vi sågar oplevet, at et projekt er blevet kasseret, fordi projektkonsortiet havde en sådan opbygning. Heldigvis har vi også oplevet, hvordan eksempelvis Region Midtjylland via programmet ”Genvej til ny Viden” har stimuleret viden(s)samarbejde gennem brugen af en dedikeret brobygger mellem universitetsprofessorer og SMV’er. Alle de virksomheder, vi har samarbejdet med under dette program, har udtalt, at den dedikerede indsats omkring facilitering af samarbejdet med forskerne har haft afgørende betydning for projektets succes.

Det er derfor også glædeligt, at der i det nye EU Horizon 2020 program ser ud til at komme meget fokus på disciplinen, der med et godt engelsk ord hedder dissemination. Dissemination er netop processen, at bringe viden sikkert hen over ”Valley of Death”, så forskningsresultater ender som industrielle fakturaer.

Med øget fokus på processen og de positive resultater der skabes, når en tredje part faciliterer viden(s)samarbejde, så er der kun at ønske, at Microsoft implementerer én eller flere korrekte stavemåder i ordbogen, så dem af os, der arbejder mest med begrebet, kan blive fri for at se på de irriterende røde streger…

Kilde: DAMRC - http://www.damrc.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078