DI: Dansk økonomi klarer skærene med nuværende USA-told
Dansk økonomi slipper fra USA's toldkrig med skindet på næsen, hvis de amerikanske toldsatser forbliver på det niveau, de er på nu.
Det er konklusionen i den prognose for dansk økonomi, som Dansk Industri netop har udarbejdet.
Her fremgår det, at det danske bruttonationalprodukt vil vokse med 3,3 procent i år og 1,8 procent næste år, hvis de generelle toldsatser på 10 procent fastholdes.
Og beskæftigelsen vil både stige i 2025 og 2026, hvis præmissen ikke ændrer sig.
Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, understreger dog, at der er en pæn portion usikkerhed forbundet med prognosen.
- Usikkerheden knytter sig især til, hvad der sker i USA og tolden på varer fra resten af verden.
- Så sent som i mandags blev der indgået aftale om lavere told mellem USA og Kina, og derfor måtte vi lige justere og genberegne prognosen.
- Men vi har som udgangspunkt baseret den på de toldsatser, som gælder lige nu, selv om vi godt ved, at nogle af dem formelt er sat på pause og står til at blive forhøjet på sigt.
Uanset hvad der sker med toldsatserne, ændrer det dog formentlig ikke det store på 2025-prognosen.
- Vi kommer stærkt ind i året. Dansk økonomi voksede kraftigt sidste år, og kigger vi på beskæftigelsen og på privatforbruget, så er begge vokset yderligere ind i 2025.
- Så har vi godt nok fået nogle tal for industriproduktionen og eksporten, der viser lidt udfordringer i starten af året. Omvendt har vi genåbnet Tyra-feltet, og det offentlige vil bruge rigtig mange penge i år, og det er med til at holde gang i væksten, siger cheføkonomen.
Hos Dansk Industri tror man, at de meget høje toldsatser, der blev introduceret af Trump i april - men altså siden blev suspenderet - er et forhandlingsoplæg.
Derfor er forhåbningen hos EU og nogle af USA's andre store handelspartnere, at man kan lave nogle aftaler, så de høje toldsatser ikke bliver en realitet.
- Vi skal også huske på, at hvis amerikanerne skruer toldsatserne op i de høje niveauer, så ender de jo i recession, og inflationen vil stige derovre.
- Det vil de formentlig gerne undgå, og det taler for, at det scenarie er mindre sandsynligt, siger Allan Sørensen.
/ritzau/