23948sdkhjf

Flådeskibe: Digitalisering skal holde styr på 400.000 komponenter

Digitalisering er helt afgørende for moderne skibsbygning. OMT har ført digitaliseringen videre fra Lindøværftet

Det kan godt være, at der ikke er bygget større skibe i Danmark i 12 år. Men arven fra Lindøværftet og den digitale 3D-model til at bygge et skib eksisterer i bedste velgående hos OMT, Odense Maritime Technology.

 Virksomheden har designet mange fregatter til andre nationers forsvar de senere år, og OMT er klar til at designe fregatter til det danske forsvar. OMT er allerede i gang med at designe patruljeskibe til det danske forsvar.

OMT blev i sin tid bygget på medarbejdere fra Lindøværftets designafdeling og produktionstekniske afdeling.

- Selv om vi ikke har bygget store skibe her siden 2012, så har vi sat den viden om digitalisering af skibsbygning i spil rundt i verden. De digitaliserings-kompetencer, som var på Lindøværftet, er også blevet vedligeholdt og udviklet yderligere. Vi designer i dag skibe, hvor der er 40 millioner datapunkter, siger Kåre Groes Christiansen, adm. direktør for Odense Maritime Technology. Han har selv tidligere arbejdet på Lindøværftet og var med til at grundlægge OMT.

I kontrast til den avancerede software, der hjælper til at bygge den digitale 3D-model, så ligger OMT  i en historisk bygning med frilagte bjælker ved Odense Havn med få meter til kajkanten. Bygningen har været brugt til at opbevare korn i.

Den digitale 3D-model af et skib er helt central. Den beskriver nøjagtigt, hvor hver stålplade og profil skal placeres, hvor elledninger skal trækkes, hvor rør og ventilationsrør skal installeres, og hvordan de skal samles. Desuden indeholder modellen information om, hvordan skibet skal bygges og samles i produktionen.

Digitaliseringen gør det muligt, at produktionen kan foregå rationelt, og alle komponenter passer sammen, når de ankommer.

- Når 400.000 komponenter skal placeres, så kræver det, at de kommer til tiden, og så er der ikke nogen, som skal stå og måle op til et rør. Komponenterne kommer, og så passer de, siger Kåre Groes Christiansen.

- Det kan godt betale sig at bruge nogle timer på at planlægge produktionen. Det giver en voldsom besparelse i mandetimer under produktionen. Det har vi også erfaring for fra dengang vi byggede Iver Huitfeldt-fregatterne på Lindøværftet, siger Thomas Knudsen, vicepresident hos OMT med ansvar for de tekniske løsninger.

Thomas Knudsen har mange års erfaring med design og skibsbygning fra ledende stillinger på Lindøværftet. Han var også med til at stifte OMT i 2010.

På en stor skærm foran ham laver han en "indflyvning" hen mod en af de fregatter, som OMT har designet. Flyvningen fortsætter dybt ind i skroget og maskinrummet, hvor man kan se alle elektriske kabler, rørføringer, ventilationsrør og meget mere. Man aner, hvilken kompliceret opgave det er at designe et skib.

OMT har designet fregatter til fire landes forsvar, nemlig Storbritanien, Polen, Indonesien og Singapore.

Søværnets skibe - fregatter og korvetter

Der foregår en oprustning rundt omkring i verden i disse år. Mange landes søværn har brug for nye krigsskibe. Her følger en kort oversigt over de forskellige typer krigsskibe:

- Patruljeskibe, er typisk 60-120 meter lange, beregnet til patruljering og overvågning, derfor er de letbevæbnede. Partierne bag forsvarsforliget har indtil videre besluttet at bygge tre arktiske patruljeskibe.

- Korvetter, er typisk 90-130 meter lange, og med mere bevæbning end patruljeskibe. De kan bruges til kystbevogtning og ubådsbekæmpelse.

- Fregatter, er typisk 120-160 meter. Det er komplekse krigsskibe med den fulde våbenpakke. De kan være dedikeret eksempelvis til undervandskrig eller til luftkrig, og bruges blandt andet til at beskytte større flådeskibe eller hangarskibe. Partierne bag forsvarsforliget ønsker, at der skal bygges et antal fregatter til det danske forsvar.

- Destroyere, er typisk 160-190 meter lange. Det er større krigsskibe, som blandt andet er beregnet til at beskytte større enheder som flådestyrker eller hangarskibe.

Fleksible fregatter

Spørger man OMT, så er det meget vigtigt, at moderne fregatter bliver bygget med stor fleksibilitet, så de kan bruges til forskellige formål.

- Der er mange lande, der foretrækker fleksible flådeskibe, og jeg er ikke i tvivl om - med den hastighed teknologien har - at vi skal lave skibe, som er tilpasningsparate. Der sker hele tiden noget. For få år siden havde droner ikke nogen større rolle i krig, men de er blevet helt centrale nu. Derfor er det godt at bygge nogle moduler, som kan udskiftes i et skib, siger Kåre Groes Christiansen.

- Vi har bygget en ny generation af fregatter i Singapore. De fregatter har et stort "bagagerum", hvor man kan medtage forskellige moduler. Det kan for eksempel være droner til under vandet, droner til vandoverfladen og droner til luften. Det tror vi er fremtidens fregat. Ukraine-krigen har lært os alle, at droner er vigtige, siger han.

Skibsfabrikker

Det er ikke kun fregatter og andre krigsskibe, som efterspørges rundt i verden. OMT oplever også en stor efterspørgsel på skibsfabrikker, som kan producere krigsskibe. OMT har allerede tegnet og designet en stor skibsfabrik til Australien.

- Vi har også viden om, hvordan man bygger skibe, og hvordan man designer skibsfabrikker. Det er nok et område, hvor vi adskiller os fra de fleste maritime designhuse, siger Thomas Knudsen.

Han kalder dem helt bevidst ikke for skibsværfter, men "skibsfabrikker." Det indikerer, at der er tale om en moderne måde at bygge skibe på, hvor man bygger blokke med alt indhold installeret og først til sidste sætter blokkene sammen.

- Vi kan bygge én blok på ét produktionssted, og en anden blok på et andet produktionssted eller i en anden by. Vi kan udnytte de kompetencer, der er rundt i Danmark. Så kan vi samle det hele til sidst. Men det forudsætter, at vi har en avanceret 3D-model. Når man bygger distribueret, så kan man bruge et netværk af producenter i hele landet, siger Thomas Knudsen.

Produktion i eget land

- I alle de lande, vi har arbejdet for, har man ønsket at have produktionen hjemme hos sig selv på grund af forsyningssikkerhed. I tilfælde af konflikt skal du være sikker på, at du kan få produceret skibe, du mister, og få vedligeholdt og repareret skibe, der får skader, siger Thomas Knudsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078