23948sdkhjf

Med kun syv måneder til start: Kritisk lavt kendskab til ny lov

En spritny analyse fra Miljøstyrelsen viser, at knap 60 procent af de danske virksomheder intet aner om det kommende producentansvar for emballage, der træder i kraft 1. oktober

Kun fire ud af ti danske virksomheder kender til de nye regler for producentansvar for emballage, der træder i kraft 1. oktober.

Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Miljøstyrelsen.

Ifølge tal fra Epinion svarer kun fire ud af ti virksomheder (39 procent), at de har hørt om lovgivningen. Det på trods af, at næste vigtige deadline er 1. maj.

De nye regler er udviklet efter princippet om, at forureneren betaler.

Loven betyder, at virksomheder, der for eksempel sælger emballerede produkter eller producerer emballage til det danske marked, både får et økonomisk og organisatorisk ansvar for emballagens rejse fra produkt til affald. Loven gælder for alle typer af produkter: Er der emballage og en faktura involveret, er man som virksomhed og producent omfattet producentansvaret.

Men det ved de danske virksomheder tilsyneladende stadig ikke nok om ...

Lancerer kampagne

Miljøstyrelsen har tidligere anslået, at flere end 40.000 virksomheder er omfattet af lovgivningen - et tal, der dog kan være mindre, idet mikrovirksomheder sidenhen er undtaget.

Det faktuelle antal virksomheder, der lovpligtigt skal registrere sig, er ikke offiielt kendt, men pt. (pr. 24. februar 2025) har knap 6.000 virksomheder registreret sig hos Dansk Producent Ansvar.

Men selvom registreringspligten trådte i kraft i 2024 - og på trods af, at det er strafbart ikke at indberette tal for sin emballage - kender mange virksomheder som sagt fortsat ikke til loven.

Nu lancerer Miljøstyrelsen derfor en kampagne, der skal nå de mange tusinde virksomheder, der famler i blinde. 

Kampagnen er nødvendig, for ifølge kontorchef ved Miljøstyrelsen Thomas Bangsgaard Vestergaard er der tale om en "grundlæggende forandring af vores affaldssystem":

- Indtil nu har kommunerne – og dermed skatteborgerne – stået tilbage med regningen for de enorme mængder emballageaffald, vi hvert år genererer i Danmark. De nye regler vender den tilgang på hovedet ved at placere ansvaret og regningen hos de virksomheder, der bruger pap, plast og andet emballage, når de sender varer til deres kunder. Omvendt bliver borgernes affaldsregning mindre, siger Thomas Bangsgaard Vestergaard.

Kun hver tredje lever op til regler

Når virksomhederne betaler for emballageaffaldet, får de et økonomisk incitament til både at bruge mindre emballage og vælge mere miljøvenlige emballagetyper, idet prisen vokser med emballagens miljømæssige aftryk.

Kun hver tredje virksomhed, der selv mener at være underlagt producentansvar, lever faktisk op til registreringskravene i dag. Det skyldes en kombination af manglende viden samt manglende interne ressourcer (37 procent). 

Det er særligt mindre virksomheder med under ti medarbejdere, hvor der er stor usikkerhed om de nye regler.

925.000 tons emballageaffald i 2024

Ved udgangen af 2024 havde virksomheder indberettet 925.000 tons emballage. Det er særligt danske virksomheder, der fremstiller eller får fremstillet produkter i eget varemærke eller importvirksomheder, som påvirkes af reglerne. Det gælder for eksempel virksomheder, der videresælger importerede produkter eller markedsfører danskproducerede varer med eget logo og navn.

For at sikre at de nye regler overholdes af de mange tusinde virksomheder landet over findes der en række såkaldte ‘kollektive ordninger’, som omfattede virksomheder har pligt til at melde sig ind i. 

Det dækker over en ny type virksomhed eller forening, der på vegne af deres medlemmer hjælper med at håndtere og få genanvendt emballageaffald. Derudover kan de hjælpe med korrekt registrering af de forskellige former for emballage. 

De tre overordnede kollektive ordninger er VANA, EPR Denmark og Emballageretur.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078