23948sdkhjf

Jernstøberierne står stærkt efter krisen

Jernstøberierne er første led i den industrielle fødekæde og blev derfor ramt hårdt af krisen. Men øget effektivisering og specialisering bringer branchen styrket videre.
Det samlede billede af jernstøberibranchen viser, at de danske jernstøberier efter et par gode år trådte lidt på bremsen i 2012. Således faldt den samlede bruttofortjeneste med 15 procent fra 2011 til 2012, ligesom det samlede resultat af primær drift blev omtrent halveret. Det viser en brancheanalyse foretaget af Metal Supply.

Overblikket over jernstøberiernes formåen røber tilbagegang i resultat af primær drift hos samtlige af analysens virksomheder i 2012 i forhold til 2011. Men der er ingen grund til panik – snarere tværtimod, mener Jesper Bjørk Hansen, formand for Danske Støberiers Brancheforening (DSBF).

Årsagen til den knækkede kurve i 2012 skal ikke overraskende findes i vibrationerne fra Sydeuropas gældskrise. For ifølge Jesper Bjørk Hansen er jernstøberierne, i kraft af positionen som storeksportør af støbegods og underleverandør til nogle af de store toneangivende industrier, særdeles følsomme over for udviklingen i verdensøkonomien.

- Vi sidder forrest på vippen, og det betyder, at vi var de første, der mærkede, at verden gik stå i 2008. Vores kunder viste meget hurtig reaktionstid, og der skete en slags bullwhip-effekt, siger formanden og drager en parallel til situationen i 2012:

- Det er en naturlig konsekvens af verdens gang. Uroen i Sydeuropa betød, at man holdt igen, og det afspejler sig hurtigt i vores ordrebøger. Men så længe vores kurve ligner den ude i verden, har vi hverken tabt eller vundet.

Stadig markant bedre resultater end før 2011
Trods nedgangen i 2012 ligger den samlede bruttofortjeneste såvel som det samlede primære resultat i branchen begge på et højere niveau, end de gjorde i perioden før 2011. Og Jesper Bjørk Hansen tøver heller ikke med at tegne et positivt billede af post-krise jernstøberi.

- Jernstøberierne er stort set tilbage på den tonnage, de havde før krisen. Man brugte krisen til at effektivisere og specialisere sig. Det, at man er bouncet tilbage til samme niveau, er et tegn på, at støberierne besidder internationalt gangbare specialer og er konkurrencedygtige, siger Jesper Bjørk Hansen til Metal Supply.

Analysen viser, at jernstøberierne skrabede bunden i 2009 med en samlet bruttofortjeneste på 72 mio. kr., hvilket svarer til et fald på 68 procent fra 2008, og et samlet resultat af primær drift på minus 124 mio. kr.

Siden har der været opadgående tendenser i samlet bruttofortjeneste og resultatet af primær drift i 2010 og 2011, men i 2012 faldt begge dele altså en smule i takt med, at effekterne fra gældskrisen i Sydeuropa bredte sig.

Læs anden del af brancheanalysen af de danske jernstøberier her

Alligevel lyder der positive toner fra brancheforeningsformanden, der altså ikke bekymrer sig over den faldende aktivitet i 2012, hvor den samlede bruttofortjeneste endte på 259 mio. kr.

- Støberierne har gjort det, alle drømmer om, og er kommet styrket ud af krisen, siger Jesper Bjørk Hansen.

Anvendt metode:
Segmenteringen af branchen er foretaget af redaktionen i samarbejde med relevante brancheaktører.

Analysens resultater er baseret på data og informationer fra virksomhedernes årsrapporter, og er hentet for perioden 2008-2012.

Den samlede bruttofortjeneste er benyttet som udtryk for aktivitet og tilpasningsevne, ligesom resultat af primær drift er et udtryk for branchens indtjening på kerneydelsen. Omsætningstal er ikke til rådighed for alle branchens aktører.

Bemærk, at bruttofortjeneste opgøres forskelligt. Det har betydning i denne analyse, fordi fx. Vald. Birn indregner direkte løn som en del af bruttofortjenesten, hvorimod Jernstøberiet Dania tager højde for personaleomkostninger efter bruttofortjenesten er opgjort. Vurderet ud fra omsætningsomfang er Vald. Birn branchens største spiller, men da tendensen er den samme i omsætning og bruttofortjeneste gør ovenstående præmis omkring bruttofortjeneste sig gældende.

Grundet forskelle i anvendte regnskabsperioder svarer 2012-tallene i analysen til tal fra regnskabsåret 2012 eller 2011/2012. Metoden er gældende for alle årene.

Flere virksomheder i analysen ændrede regnskabsperiode fra at være forskudt til at følge kalenderåret i 2010, hvorfor der i nogle tilfælde er tale om 8-måneders perioder.

Ferrofoss startede sin støberiaktivitet i 2011, hvorfor der kun indgår 2012-data for Ferrofoss i analysen.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125