23948sdkhjf

Klumme: Hvad motiverer ejerledere?

Jeg har netop læst en spændende undersøgelse fra Håndværksrådet, som sætter ord og tal på, hvad det er, der motiverer ejerledere i driften og udviklingen af deres virksomhed.
I virksomheder med under 20 ansatte er motivationen især ønsket om at levere et fagligt godt stykke arbejde, ønsket om at bestemme selv og ønsket om at skabe en succesfuld virksomhed. Undersøgelsen viser, at jo større virksomheden bliver, jo vigtigere bliver bundlinjen – faglighed som motivation er stadig central, men der kommer større fokus på at skabe overskud, og succesen bliver nødvendig for at opretholde virksomhedens drift og eventuelle vækst.

I DS Håndværk & Industri oplever vi typisk, at der er en meget tydelig entreprenørånd i virksomheden i starten af en virksomheds liv – en følelse af fælleskab, ofte med familiære forhold, der giver drivkraft og motiverer handlinger. Som virksomheden vokser, kommer behovet for procedurer, ansvarsfordeling, planer og budgetter, og lederen får en ny rolle – han skal i meget højere grad tage lederskabet i forhold til netop ledelse og lade medarbejderne om det faglige.

Ledelse er kimen til at videreudvikle virksomheden. Og når en virksomhed vokser, skal ejerlederen altså frigøre sig fra en del af de faglige opgaver til fordel for ledelsesopgaver – og han skal finde sin motivation i andet og mere end ”bare” at være en faglig dygtig håndværker, der er herre i eget hus. Og det er nogle naturligvis bedre til end andre.

Men vi ser også ejerledere, som enten ikke kan eller ikke er interesserede i ledelse, og hvis der samtidig er et potentiale for udvikling af virksomheden, vil vejen frem typisk være at ansætte en direktør og selv tage jobbet som produktionschef eller udviklingschef. Og det kan give rigtigt gode resultater, hvis ejerlederen reelt evner at give ansvaret for den overordnede ledelse fra sig, kan nyde at kunne koncentrere sig om sin interesse/passion og derigennem finde motivation.

Faglighed og ledelse hænger sammen ikke mindst i et land som Danmark. To af landets førende økonomiske forskere skrev for nyligt i Børsen, at danske virksomheder skal fokusere på specialisering, hvis de skal klare sig i den globale konkurrence. Og specialisering er jo på mange måder bare et andet ord for en prioritering af faglighed – de er i hvert tilfælde hinandens forudsætninger. Og så er det jo godt, at det netop er dét, der driver ejerlederne i de små og mellemstore virksomheder videre ud over stepperne.

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094