23948sdkhjf

Analyse: Metalvirksomheder kæmper med faldende ordrebeholdning

Hver tredje virksomhed i metalindustrien og knap to ud af tre virksomheder i maskinindustrien oplever, at ordrebeholdningen svinder ind, viser ny analyse fra Tekniq Arbejdsgiverne

I to år har flere virksomheder oplevet at have for få ordrer i bogen, mens færre oplever at have for mange. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I maj oplevede 35 procent af virksomhederne i metalindustrien at have for få ordrer i bogen, mens det var tilfældet for hele 61 procent i maskinindustrien.

- Udviklingen viser med al tydelighed den gennemgående tendens til faldende efterspørgsel i metalindustrien, og det koster arbejdspladser og konkurrencefordele, hvis det fortsætter, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Organisationen repræsenterer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, hvor medlemsvirksomheder også tidligere har gjort opmærksom på udviklingen. I en medlemsundersøgelse fra januar i år vurderer 70 procent af smede- og metalvirksomhederne, at de er bekymrede for den faldende ordretilgang.

Pres fra udenlandsk statsstøtte

Baggrunden for den faldende ordrebeholdning kan findes i den generelle økonomiske afmatning, der præger dansk økonomi. Ifølge den økonomiske redegørelse fra maj 2024 har medicinalindustrien været afgørende for at sikre en reel vækst i BNP de seneste to år, mens andre sektorer oplever stilstand eller tilbagegang.

- Metalvirksomhederne opererer i høj grad på det globale marked, og her er massive støtteprogrammer fra både Kina og USA en udfordring for både danske og europæiske virksomheder. Vi ønsker fri og fair konkurrence, men statsstøtte giver kinesiske og amerikanske virksomheder end unfair konkurrencefordel, hvor vi ikke kan se passivt til. Der skal ske politisk handling, siger Maria Schougaard Berntsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094