23948sdkhjf

Stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

Industriens Fond skyder nu 21 mio. kr. i projektet ”Motorvej for materialeviden”, der skal gøre hundredvis af danske virksomheder bedre i stand til at udnytte forskellige materialers egenskaber

Danske virksomheder udnytter ikke i tilstrækkelig grad potentialerne i de materialer, de arbejder med. Derfor søsætter Industriens Fond nu projektet "Motorvej for materialeviden".

Målet med den nye indsats er at skabe konkrete forskningsbaserede og materialebårne grønne løsninger hos SMV’erne. Omdrejningspunktet bliver at gøre dialogen mellem forskere og virksomhederne nemmere. Eller med andre ord, at formidle forskernes sprog, så ikke-forskere kan forstå det, men også at formidle SMV’ernes problemer, så forskerne kan se behovet.

På den ene side ligger universiteterne inde med en stor mængde viden om alle former for materialer, og på den anden side står SMV’erne som har brug for den viden i deres grønne omstilling.

Det kan blandt andet være indenfor kemi, fysik, nano, biotek, farma eller geologi, men fællesnævneren er, at viden om materialernes egenskaber skal ud i virksomhederne og bidrage til at styrke konkurrenceevnen, fortæller Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør for Industriens Fond:

- Ved at kanalisere grøn materialeviden og knowhow fra eksperter til SMV’er, accelererer vi på en gang virksomhedernes grønne omstilling og styrker deres konkurrenceevne. Der ligger et stort uindfriet potentiale for dansk erhvervsliv, hvis virksomhederne får større viden om de materialer, de arbejder med. Et potentiale der, hvis det bliver indfriet, både kan aflæses på den økonomiske bundlinje og i virksomhedens klimaregnskab.

Muligheder og løsninger skal være synlige for alle

Hvis det skal lykkes at gøre viden om materialer til en driver for virksomhedernes konkurrenceevne, kræver det, at forskernes viden bliver leveret på en form, så virksomhederne forstår dem. Resultatet kan være højere energieffektivitet, mere genbrug og brug af flere lettilgængelige råmaterialer fremfor dyre og måske sjældne råstoffer. Det kan for eksempel være et pyrolyse-firma, der gennem dialog med forskere får ny viden om, hvordan metallet i deres nye pyrolyseanlæg ville opføre sig under de meget høje temperaturer, processen kører ved.

Projektet Motorvej for materialeviden drives af Foreningen Linx, der sammen med en partnerkreds af universiteter, teknologiske serviceinstitutter og erhvervsråd står for at skabe og formidle kontakten mellem forskerne og virksomhederne.

- SMV’er og forskere har begge en ekstremt travl hverdag. Virksomhederne har behov for løsninger. Dem kan forskningen hjælpe med at skabe, men mulighederne skal være synlige – for alle involverede – og det når de ikke altid at blive af sig selv. Der ligger derfor en stor øvelse i at hjælpe med den synliggørelse. Navnlig for materialeområdet, der er så alsidigt og rækker ind i næsten alle teknologier, siger direktør i Linx, Jacob Becker-Christensen.

I første omgang bliver 600 virksomheder direkte involveret i det nye projekt, der giver SMV’erne endnu bedre muligheder for at stemple ind på de store dagsordener som klima, miljø og ressource-effektivitet til gavn for deres egen forretning og Danmarks position både teknologisk og konkurrencemæssigt.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094